Bedőlt az utóbbi évek legnagyobb piramisjátéka

piramisjáték illusztráció
ZOETERMEER - Illustration for fraude of investment trusts, the so called pyramid game, with euro notes in an unstable construction. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok letartóztatták a OneCoin nevű, kriptovalutákkal foglalkozó vállalat vezetőjét, mivel gyanújuk szerint 2014 és 2016 között egy 3,7 milliárd dolláros piramisjátékot szervezett. Konstantin Ignatovot elektronikus eszköz segítségével elkövetett, csalásra irányuló összeesküvés miatt állítják bíróság elé, testvére, Ruja Ignatova, aki a vádak szerint pénzt mosott, még szökésben van.
Vágólapra másolva!

Az OneCoin nevű bolgár céget 2014-ben alapították, és ma is működik. Az ügyfeleiknek jutalékot fizetnek, ha azok meg tudtak győzni újabb embereket, hogy vegyenek a OneCoin kriptovalutájából. Sokáig úgy tűnt, hogy csak a már megszokott MLM (multi level marketing)-stratégiát alkalmazza a cég, és állításuk szerint világszerte 3 millió ügyfelet sikerült toborozniuk.

A vádak szerint viszont a OneCoin vezetői egy több milliárd dolláros piramisjátékot irányítottak, amelyet hazugságokra és tévhitekre alapoztak. A cég 2014 és 2016 között összesen 3,7 milliárd dollárt szedett össze.

A vádirat szerint a tulajdonosok hazudtak az ügyfeleknek, hogy feltornásszák a OneCoin kriptovaluta árfolyamát. Ez sikerült is nekik, hiszen a kezdeti fél eurós árfolyam idén januárban már elérte a 30 eurót.

Illusztráció Forrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

A OneCoint már több országban is figyelték, köztük Németországban, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Indiában, Kínában és Bulgáriában is. A hatóságok többször adtak ki figyelmeztetést a céggel kapcsolatban, és folyamatosan jelezték azt is, hogy csalók állhatnak a műveletek mögött.