Lehet, hogy belföldön elfelejthetjük majd a kártya alakú jogosítványt

2019.04.20. 15:04

A családok számára nyújtott támogatásokhoz és egyes élethelyzetekhez kapcsolódó eljárások egyszerűsítését szeretné elérni a kormány a Magyar Közlöny 2019. évi 66. számában megjelent 1203/2019. (IV. 17.) számú kormányhatározat szerint.

Ebben több más mellett kitérnek az elektronizálásra is. A miniszterelnök több minisztert arra kért fel, hogy a jogosítvány igénylésére és kiállítására, érvényességének meghosszabbítására, valamint a kapcsolódó nyilvántartások vezetésére és az adatok elektronikus továbbítására vonatkozóan dolgozzanak ki egy elektronizálással kapcsolatos koncepciót, melyben vizsgálják meg azt is, hogy

a jogosítvány fizikai kiállítása nélkül, kizárólag nyilvántartási adatokra alapozva belföldön megvalósítható-e a vezetői jogosultság zavartalan gyakorlása.

Vagyis ez azt jelenti, hogy ha sikerül ilyen közös megoldást találniuk a szaktárcáknak, akkor belföldi forgalomban elfelejthetjük majd a jogosítványt a rendőri igazoltatásoknál, elég lesz egyetlen személyazonosító okmányt magunknál tartani a volán mögött is.

Hasonlóan, tisztán elektronikus nyilvántartásalapú, automatizált folyamatokra építené a kormány a házasságkötéshez és az elhalálozáshoz kapcsolódó eljárásokat is, valamint továbbfejlesztené az elektronikus személyazonosító igazolványt a szélesebb körű felhasználás és az okmánybiztonság növelésének irányába.

Vezetői engedélyek - talán elfelejthetjük majd őket belföldönForrás: MTI/Pénzjegynyomda

Az elektronizálással kapcsolatos fejlesztések koncepcióját 2019. április 30-ig kell kidolgozniuk a szaktárcáknak, az elektronikus személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos fejlesztéseket pedig 2020. december 31-ig kell elvégeznie a belügyminiszternek.

2019. május 31-ig a belügyminiszternek azt is meg kell vizsgálnia, hogy az elektronikus személyazonosító igazolvány képessé tehető-e arra, hogy

az azonnali átutalások kapcsán fizetési megbízások indítására alkalmas legyen. Ez megdobhatná az elektronikus személyi igazolványok számát, egyben egy olyan azonosításra alkalmas eszközzel lehetne fizetést indítani később a 2019. július elsején induló azonnali fizetési rendszerben (AFR), ami mindig nálunk van. Eddig a szakemberek csak a mobiltelefont vizionálták az AFR ügyfélnél lévő végpontjaként a bolti fizetési szolgáltatások esetében.