Marad a negatív kilátás a brit adósosztályzatokon

Fitch Ratings
NEW YORK, UNITED STATES - MAY 21: Fitch Ratings, leading international credit rating institution, is seen on the photo in New York, United States on 21 May, 2014. Leading financial institutions of country are present at Wall Street and they are regarded as not only USA's crucial economic points but also heart of the world economy. They dominate the economic situation of country with their decisions and statement of numbers. Cem Ozdel / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Változatlanul negatív kilátással, illetve negatív figyelőlistán tartja nyilván két nagy nemzetközi hitelminősítő a brit államadósság-osztályzatokat, elsősorban a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát övező bizonytalanság és az ebből eredő gazdasági kockázatok miatt.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings és a Standard & Poor's egyaránt pénteken vette napirendre a brit szuverén besorolások időszaki felülvizsgálatát.

A Fitch Ratings Londonban péntek éjjel ismertetett elemzésében közölte: a felülvizsgálat után is negatív előjelű minősítési megfigyelés alatt tartja a hosszú távú brit államadósság-kötelezettségek "AA" szintű besorolását.

Forrás: Anadolu Agency/Cem Ozdel

Indoklásában a cég kiemelte azt a véleményét, hogy jóllehet a brit parlamentben a képviselők többsége a megállapodás nélküli Brexit elkerülését szeretné, a brit politika továbbra is ingatag, és ez akár akaratlanul is elvezethet

a súlyos gazdasági felfordulással fenyegető rendezetlen kilépéshez.

A Fitch előrejelzése szerint a brit hazai össztermék (GDP) az idén 1,2 százalékkal, jövőre 1,7 százalékkal növekedhet, de a hitelminősítő hangsúlyozza: ezek a prognózisok is arra a feltételezésre alapulnak, hogy az EU-tagság megszűnése nyomán rendezett lesz az áttérés az EU-val kialakítandó új gazdasági és kereskedelmi viszonyrendszerre.

A cég számításai szerint a megállapodás nélküli Brexit hozzávetőleg 3 százalékos GDP-veszteséghez vezetne kétévi időtávlatban a szabályozott kilépésre kidolgozott alapeseti előrejelzéshez képest.
Más nagy házak a rendezetlen Brexit hosszú távú növekedési kockázatára is felhívták már a figyelmet.

A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű tekintélyes londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont legutóbbi tanulmánya szerint ha az alsóház által eddig háromszor elutasított Brexit-megállapodás nem lép életbe, és az EU-val folytatott brit kereskedelem emiatt a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszerére térne át – ami vámok és vámvizsgálatok megjelenését jelentené –, a brit hazai össztermék értéke 2030-ra 4,93 százalékkal lenne alacsonyabb annál a szintnél, amelyet az akadálytalan kereskedelem folytatódása esetén arra az évre a brit gazdaság elérhetne.

A Bank of England számos forgatókönyvet vizsgáló 87 oldalas tanulmánya szerint a teljesen szabályozatlan kilépésre kidolgozott legrosszabb stresszhelyzeti szimulációs modellek arra vallanak, hogy

a brit GDP-érték e forgatókönyv-változat esetén 8 százalékkal zuhanna.

A brit jegybank szakértői szerint ez összeomlásszerű recessziónak felelne meg.

Forrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

Pénteken a Standard & Poor's is vizsgálta az általa szintén "AA" szinten nyilvántartott brit államadósság-besorolást, és érvényben tartja az osztályzat negatív kilátását. Ehhez fűzött indoklásában az S&P kiemelte: az osztályzatot terhelő negatív kilátás annak a kockázatát tükrözi, hogy a

brit áru- és szolgáltatásexport elveszítheti fő európai piacait,

a külső finanszírozás szűkülhet, vagy a font globális tartalékvaluta-státusa nyomás alá kerülhet.

A cég leminősítheti Nagy-Britanniát abban az esetben, ha a rendezetlen körülmények között végbemenő Brexit egyre bizonyosabb forgatókönyvvé válik.

A Standard & Poor's szerint rendezetlen kilépés esetén eróziónak indulhat a brit gazdaság munkaerő- és tőkevonzó képessége, és e forgatókönyv a font tartalékvaluta-szerepét is kikezdheti. A brit folyómérleg-egyenleg hiánya tavaly megközelítette a 110 milliárd dollárt, és ez a világ második legmagasabb nominális folyó deficitje volt az Egyesült Államoké után. Ez a folyómérleg-hiány jelentős külföldi finanszírozást igényel.

A cég közölte, hogy a rendezett kilépést feltételező alapeseti előrejelzése is mindössze 1,1 százalékos idei brit GDP-növekedést valószínűsít. Az S&P a 2020-2022-es időszakra is csak 1,5 százalékos éves átlagos reálnövekedést vár a brit gazdaságban.

A londoni és a nemzetközi elemzői közösségben vannak ennél is sokkal gyengébb előrejelzések.
Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legutóbbi helyzetértékelésében közölte: megítélése szerint a brit gazdaság idei növekedési kilátásai "valahol a rossz és a rettenetes között járnak".

A ház londoni elemzői jelenleg 0,5 százalékos brit GDP-növekedést várnak 2019 egészére, de hangsúlyozták: a tényleges növekedési ütem ennél is sokkal rosszabb lehet a gazdaságba vetett bizalom összeomlása esetén, vagy akkor, ha a világgazdaság "zuhanórepülésbe" kezd.

A fejlett ipari gazdaságok alkotta Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legutóbbi globális jelentésében közölte: felülvizsgált előrejelzése szerint a brit hazai össztermék zökkenőmentes, rendezett Brexit esetén is mindössze 0,8 százalékkal növekszik az idén.

Az OECD szerint ha a brit EU-tagság megszűnéséig nem sikerül életbe léptetni a Brexit-megállapodást, és így a kilépés után tervezett átmeneti időszak is elmarad, az

valószínűleg recesszióba sodorná a brit gazdaságot.