Magyarországon nyereséges a Vapiano

Egy pizza is számos olyan összetevőt tartalmaz, amely allergiát vagy ételintoleranciát válthat ki
Vágólapra másolva!
Banki hitelek és fő részvényeseitől kapott tőkejuttatás formájában megkapta a működésének fenntartásához szükséges 30 millió eurós pénzügyi támogatást az olasz ételspecialitásokra szakosodott német Vapiano étteremlánc.
Vágólapra másolva!

A Vapiano részvényének 2018 elején még 25 eurós árfolyama az idei év elejére az egyre súlyosbodó pénzügyi helyzete miatt 5 euróra esett. Frankfurtban a cég részvényének a jegyzése 5,99 eurón állt pénteken a déli órákban az előző napi 6,20 eurós zárás után.

A cég pénzügyi helyzetének a romlását tőzsdei elemzők szerint elsősorban az erősödő konkurenciaharc idézte elő, illetve a 2017-es tőzsdére lépést követően beindított túlzottan ambiciózus külföldi terjeszkedés.

Az étteremlánc csak tavaly például több mint harminc egységgel bővült. A Vapiano 2018 végén 33 országban hétezer alkalmazottat foglalkoztat, 231 éttermet üzemeltet, ebből nyolcvankettőt Németországban.

A Vapiano a 2017-es évet 30 millió eurós veszteséggel zárta, a 2018-as eredmény pedig az előzetes értesülések szerint még ennél is nagyobb veszteség lesz. Tavaly az étteremlánc az előzetes adatok alapján 370 millió euró forgalmat bonyolított.

A Vapiano a hitelfelvételi tárgyalások miatt kétszer is kénytelen volt elhalasztani 2018-as tőzsdei eredménybeszámolóját. A mérleg péntekre tervezett bemutatását a cég most ismét elhalasztotta, a beszámolóra június 18-án kerül sor.

A magyar Vapiano éttermek kezdettől fogva nyereségesek (a kép illusztráció) Forrás: pexels.com

A Vapiano részvénye 23,96 eurós árfolyamon 2017-ben debütált a frankfurti tőzsdén, ami 533 millió dollárra tette akkor a cég piaci tőkeértékét. A részvényeknek 18,2 százaléka van tőzsdei forgalomban. Az alapító Gregor Gerlach tulajdonában 18,9 százalék van, a Wella tulajdonosai, Jans-Joachim és Gisa Sander birtokában 15,5 százalék, a Tchibo tulajdonosai Günter és Daniela Herz birtokában pedig 47,4 százalék.

- közölte Sári Péter, a VAP Magyarország Holding Menedzsment Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel. A magyarországi hálózat a luxemburgi Vapiano Franchising GmbH-n keresztül kapcsolódik a nemzetközi cégcsoporthoz.

Sári Péter elmondta, hogy a magyarországi Vapiano hálózat - éttermenként és cégcsoport szinten is - töretlenül fejlődik,

valamennyi éttermük nyitás óta nyereséges.

A magyar cégcsoport az elmúlt három év mindegyikében és 2019 első negyedében is kétszámjegyű forgalomnövekedést ért el. Jelenleg öt éttermük működik. Az idén ősszel újabb taggal bővül a budapesti hálózatuk, majd terveik szerint 2020-ra a vidéki is.

A nyilvános cégadatok szerint a VAP Magyarország Holding Menedzsment Kft. legutóbbi lezárt évében, 2017-ben 3,8 millió forint nyereséget ért el.