Felvásárolnák a világ egyik legnagyobb repülőgépgyártó üzletágát

2019.06.06. 12:11

A japán Mitsubishi Heavy Industries kész megvásárolni a kanadai Bombardier vasút és repülőgépipari konszern regionálisrepülőgépek-gyártó (CRJ) üzletágát - jelentette be Tokióban a Mitsubishi.

Ahogy az Origo ebben a cikkében megírta, a Mitsubishi konszern nemrég dobta piacra első polgári utasszállító repülőgépét az 1960-as évek óta, a Mitsubishi Regional Jet (MRJ) regionális hatósugarú repülőgépet.

A Bombardier a CRJ regionális repülőgép családot gyártja.

Az Air Current repüléstechnikai hírportál már korábban is beszámolt a két cég között folyó akvizíciós tárgyalásokról.

A portál értesülése szerint a megállapodást az idei párizsi légiipari kiállításon jelentik majd be a felek.  

A Bombardier nem kommentálta a Mitsubishi bejelentését.

A Bombardier CS100-as gépe már az Airbus sorozatának tagjaForrás: Bombardier

A Bombardier tavaly novemberben adta el turbólégcsavaros utasszállító repülőgép üzletágát a Viking Air vállalatnak és akkor jelezte egyúttal azt is, hogy vizsgálja a sugárhajtóműves CRJ regionális gépeket gyártó és veszteséges üzletág esetleges értékesítésének a lehetőségét is.

A Bombardier pénzügyi nehézségek miatt már 2017-ben eladta középhatótávú C-Series repülőgép programjának többségi részesedését az Airbusnak. A korábban Bombardier CS100 típusjelű, jelenleg Airbus A220-100 típusjelű repülőgépeket gyártó CSeries Aircraft Limited Partnership (CSALP) vállalatban az Airbus 50,01 százalék, a Bombardier 31 százalék, az Investissement Québec 19 százalék részesedéssel rendelkezik.

Amennyiben a Mitsubishi megvásárolja a Bombardier CRJ üzletágát, azzal komoly konkurenciát támaszthat a brazil Embraer repülőgépgyárnak, amelynek 80 százalékát viszont a Boeing szeretné megvásárolni.