Itthon vetett gabonától is fenntarthatóbb a világ legnagyobb kekszgyártója

tritikálé Négy, itthon kevésbé ismert gabonaféle, az egészség oltárán
Vágólapra másolva!
Az idei az élső év, amikor Magyarországon, Székesfehérvár közelében elvetették azt a gabonát, amely a  Mondelez kekszgyártó saját előírása szerinti ökológiai elvárásoknak is megfelel - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Több külföldi ország után hazánkban is fenntarthatóbb növekedésre kapcsol a Mondelez édesipari cég. A cég székesfehérvári üzeme melletti földeken, helyi termelőkkel kötött megállapodások alapján vetették el azt a gabonát, amely a cég ökológiai lábnyomának csökkentésében játszik szerepet.

A vállalat a világ legnagyobb kekszgyártója, és ezt a programot már 11 éve folytatja,

elsőként Franciaországban bevezetve azt.

A program lényege, hogy a termékei alapanyagát az üzemek környezetében állítsák elő, a környezetterhelés 70 százaléka ugyanis feldolgozott alapanyagból származik.

A helyi termelőkre építő programban nem használnak növényvédő szereket és műtrágyát a kekszek alapjául szolgáló gabona termesztése során (a kép illusztráció) Forrás: Shutterstock

A helyi termelők nem használhatnak növényvédő szereket és műtrágya használatát, a földjeik 3 százalékát pedig mézelő növényekkel, illetve virágokkal kell beültetniük.

A szigorú előírások betartásáért jutalékot kapnak a gazdák.

A program keretében eddig 10 év alatt 20 százalékkal csökkentették a növényvédő szerek, és 60 százalékkal a rovarirtók használatát. Az Európában készülő Mondelez kekszek 60 százaléka már ennek a programnak a keretében készül.