Több mint 50 millió online számla érkezett eddig a NAV-hoz

4 napos munkahét iparágak – galéria, Fiók- és számlakezelés
Fiók- és számlakezelés
Vágólapra másolva!
Bevált az online számlarendszer - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Alig több mint egy év alatt 200-250 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába köszönhetően a vállalkozók valós idejű számlázásának.
Vágólapra másolva!

Izer Norbert azt mondta az áfabevételek növekedése egyértelmű, hiszen egyrészt a NAV valós időben történő adathozzáférése önmagában javítja az adómorált, másrészt a hivatal sokkal hamarabb fel tud lépni az áfacsalások ellen, és akár már

jövőre 10 százalék alá csökkenhet az adóelkerülés mértéke

Magyarországon.

Az online számlázás új távlatokat nyitott a NAV ellenőrzési munkájában, mert a kockázatelemzők a folyamatosan beáramló adatok segítségével szinte azonnal észlelik az adózóknál felmerülő kockázatokat, amelyekre a revizorok gyorsan reagálnak - emelte ki az államtitkár.

Hozzátette, hogy

a tisztességes adózók csak profitálhatnak a gazdaság fehéredéséből

és a feketén működő vállalkozások számának csökkenéséből.

Izer Norbert számokban is összegezte az ellenőrzési eredményeket: 2018. július 1-je és 2019. július 1-je között 15 ezer jogkövetési vizsgálat indult, amelyből 650 adóellenőrzés volt, ezek összességében 7,5 milliárd forint nettó adókülönbözetet tártak fel.

Már ötvenmillió online számlát küldtek be az adóhivatalhoz (Képünk illusztráció) Forrás: Shutterstock

Az államtitkár rámutatott az úgynevezett önkéntes jogkövetési hajlandóság növekedésére is, amely az ellenőrzési statisztikában nem szerepel. Az adóhivatal jelzésére - például arról, hogy az online számlaadatok nem egyeznek az áfabevallás adataival - már

több százmillió forint adóbevétel folyt be az államkasszába, jellemzően önellenőrzés keretében

- ismertette Izer Norbert.

Az államtitkár kijelentette, az adóeltitkolás visszaszorításában elért magyar eredmények világszerte példaértékűek,

számos ország tanulmányozta már a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseit,

így az online számlázást, az online pénztárgépeket vagy éppen a közúti ellenőrzés online rendszerét, az ekáert.

A magyar eredményeket az Európai Bizottság becslései is alátámasztják: a legfrissebb elérhető elemzések alapján a 2012-2013-as 21-22 százalékról 2016-ra 13 százalékra csökkent a be nem szedett áfa aránya, ami csak kis mértékben haladja meg az EU-átlagot, és lényegesen alacsonyabb a régió más országaiban jellemző értéknél - mondta el Izer Norbert.