Az álomhatár alá lőtték be a szaúdi gigaüzletet

energy Horizontal
(FILES) In this file photo taken on February 25, 2006 Saudi security guard the entrance of the oil processing plant of the Saudi state oil giant Aramco in Abqaiq in the oil-rich Eastern Province. - Drones struck two Saudi Aramco oil facilities early on September 14, 2019, state media said, citing the interior ministry. "The industrial security teams of Aramco started dealing with fires at two of its facilities in Abqaiq and Khurais as a result of... drones," the official Saudi Press Agency reported. (Photo by STRINGER / AFP)
Vágólapra másolva!
Újabb mérföldkőhöz érkezett a szaúdi olajóriás, amikor vasárnap kiderült, a közelgő részvénykibocsátás 1700 milliárd dolláros értékkel ruházhatja föl a Saudi Aramcót. Bár ez az összeg hatalmas, mégis elmarad a korábban becsült 2000 milliárdtól.
Vágólapra másolva!

Miközben a világ a történelem eddigi legnagyobb nyilvános részvénykibocsátására (IPO) számít a Saudi Aramco olajóriástól, a vállalat vasárnap meghatározta a részvény kezdeti árfolyam-tartományát.

Ez pedig azért izgalmas, mert innentől hivatalos becslést is kap a piac arra vonatkozóan, milyen értékkel bír a vállalat. Korábban is világos volt, hogy gigantikus értékről van szó, de elég széles tartományban mozogtak a becslések.

A legtöbben az elhíresült 2000 milliárd dolláros értéket emlegették, amelytől a vasárnap meghatározott, 1700 milliárdos szint érezhetően elmaradt

– írja a Reuters.

Az olajgigász közelgő IPO-ja egyelőre még csak a szaúdi tőzsde közvetlen közönségének szól majd, illetve azoknak a külföldi intézményeknek, melyeknek engedélyük van a helyi kereskedésre.

Egyre közelebb van a régóta várt megaüzlet Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Az Aramco a tervek szerint 1,5 százalékos részesedést dobna piacra, ami nagyjából 3 milliárd részvényt jelent majd. A kezdeti árfolyam-tartomány részvényenként 30-32 riál lesz, vagyis a teljes üzlet mérete elérheti a 96 milliárd riálos szintet is – ez amerikai dollárban számolva azt jelenti, hogy 25,6 milliárd dolláros tőkeemelésre készül az állami cég. Így jön ki tehát, hogy a vállalat becsült piaci értéke (az IPO alapján) 1600-1700 milliárd körül lehet.

Ezzel valóban össze is jönne a történelem eddigi legnagyobb IPO-ja, vagyis megdőlhet a kínai Alibaba 2014-es, 25 milliárd dolláros rekordja.

A Saudi Aramco tőzsdére lépése pedig a világpiacokon is mérföldkő lesz, tekintve hogy a befektetők már évek óta várnak az üzletre – még akkor is, ha csak Szaúd-Arábiában dobják piacra a papírt. A társaság idén november 3-án indította el az IPO folyamatot, miután négy éven keresztül lebegtették az ötletet, és többször el is halasztották a részvénykibocsátást. Most a kisebb befektetők november 28-ig, míg a nagy, intézményi befektetők december 4-ig jelentkezhetnek az IPO-ra.

Izgalmas hetek, hónapok előtt áll a szaúdi tőzsde Forrás: AFP/Ian Timberlake

Az Aramco egyébként a világ legnyereségesebb vállalatának számít,

és a tervek szerint jövőre 75 milliárd dollárnyi osztalékot fizethet ki.

Összevetésképpen, ez ötször annyi lenne, mint amennyit az amerikai S&P index legnagyobb cégének számító Apple fizet.

Mindazonáltal az elmúlt időszakban felmerült a kérdés, vajon a szaúdi tőzsde bírni fogja-e a kereskedést az Aramco részvényeivel. Egy elemzés ezzel párhuzamosan további öt olyan tényezőt is felsorolt, amely komoly kockázatot jelenthet a vállalat jövőbeni értéke és teljesítménye szempontjából.