Még több egykori devizahiteles sorsa rendeződhet

árfolyamgát, forintosítás
Lejárt az 5 éves védett időszak, készülhetnek a devizahitelesek
Vágólapra másolva!
Az otthonvédelmi programba belépett volt devizahitelesek közül meglepően sokan döntöttek úgy, hogy visszavásárolják korábbi ingatlanjaikat a Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt.-től.
Vágólapra másolva!

Az árverés helyett a kormány devizahiteleseket mentő bérlői programjába belépő

egykori adósok mintegy kilencven százaléka, összesen 28.500 család választotta az egyösszegű vagy részletfizetéses visszavásárlás lehetőségét 2019. október elsejéig.

Közülük 6400 bérlő ráadásul úgy nyilatkozott, hogy egy összegben fizet az ingatlanért. Kétharmadukkal már a szerződést is aláírta a NET. Szerződéskötésre egyébként csak az egyösszegű vásárlás esetén kerül sor.

A részletfizetést választók közül mintegy 18 ezer bérlő nyilatkozatának feldolgozása lezajlott. Az eszközkezelő Mfor-nak küldött tájékoztatása szerint azok,

akik hiánytalanul nyilatkoztak a visszavásárlásról, már tulajdonjogot is szereztek.

Forrás: Pixabay

A november közepén elfogadott törvénymódosítással egyébként az is lehetővé válik, hogy azok is pótolhassák a hiányosságokat, akik nem megfelelően nyújtották be nyilatkozatukat. Ebben az esetben jövő március elsejével ők is tulajdonosakká válhatnak, feltéve, ha az egyösszegű visszavásárlás mellett döntenek.

Az eszközkezelőtől kapott tájékoztatás szerint 650 család viszont semmilyen nyilatkozatot nem tett eddig.

De a jogszabály-módosítás most nekik is lehetőséget ad arra, hogy meggondolják magukat.

Azok a bérlők, akik nem élnek a visszavásárlás lehetőségével vagy nem nyilatkoznak, továbbra is bérlők maradnak. Márciustól a korábbi tájékoztatás szerint korábbi lakbérük háromszorosát kell fizetniük.