Sikeres a nagycsaládosok autóvásárlási programja

Novák Katalin
Budapest, 2019. május 24. A nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási támogatáshoz tartozó Családbarát Magyarország feliratú matrica az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik ablakára ragasztva 2019. május 24-én, a matrica sajtóbemutatójának napján. A július 1-től igényelhető, 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásért cserébe azt kérik, hogy a családok helyezzék el a programot népszerűsítő matricát az új, legalább hét személyes autójuk hátsó szélvédőjén. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A legtöbb nagycsaládosnak óriási segítség az autóvásárlási támogatás, ugyanis sokan rossz műszaki állapotú, régi autójukat cserélhették így újabbra - mondta Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában.
Vágólapra másolva!

Gablini Gábor megjegyezte, minden szempontból sikeresen zajlik a nagycsaládosok autóvásárlási programja, ugyanakkor hozzátette, hogy ekkora érdeklődésre a kereskedők sem számítottak.

Sem a kezdeményező kormányzat nem számított akkora érdeklődésre, mint amekkorát a program kiváltott, sem a piaci szereplők nem sejtettek ekkora rohamot - mondta. A tavaly júliusi induláskor a legderűlátóbb várakozás sem haladta meg a tízezres vásárlási szándékot, ehhez képest

húszezernél is több igény érkezett

a Magyar Államkincstárhoz. Nem csoda, hogy a kérelmek elbírálása elhúzódott, de az idő előrehaladtával ezek a problémák lassan megoldódnak - vélekedett Gablini Gábor.

Forrás: MTI/Mónus Márton

Ugyanakkor a hétüléses modellek rendelése is hosszú átfutással zajlik, mert

a gyártók nem tudtak alkalmazkodni a megnövekedett igényekhez.

Ehhez adódik még az európai uniós szabályozás változása, amely szerint január 1-jétől csak a korábbinál jóval alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású motorok hozhatóak forgalomba. Emiatt az év során jelentősen átalakul a járművek kínálata, ami kevesebb motorvariánst és magasabb árat jelent majd.

A program nemcsak a gépjármű-kereskedőket érinti, hanem a finanszírozókat is. Az elmúlt fél évben naponta átlagosan 22 család igényelt lízingfinanszírozást állami támogatással megvásárolható hétüléses autójára - közölte a Magyar Nemzettel a Magyar Lízingszövetség.