Éves szinten az ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt 2019-ben

Vasútipari gyár az Egyesült Államokban
Harvey, 2019. december 5. A vasúti kocsik fékrendszerét működtető forgóváz-szerelvények darabjait állítják össze az LB Steel acélipari társaság gyárában, az Illinois állambeli Harveyban 2019. december 4-én. A vállalat az alvázszerelvényt az Acela Express nagysebeségű személyvonatokhoz gyártja, amely az Egyesült Államok egyetlen ilyen vonala. A fékrendszer hibátlan működése kritikus az Acela vonatain, mert a Washingtont Bostonnal összekötő vasútpálya helyenként szűk fordulókat vesz, ezért a szerelvények kocsiszekrénye bedől az ívekben, hogy csökkentse a kanyarodásból adódó rántásokat. MTI/EPA/Tannen Maury
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint az ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt tavaly az előző évi 3,5 százalék után.
Vágólapra másolva!

Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 1,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a novemberi 3,6 százalékos növekedést követően. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,7 százalékkal csökkent a termelés éves összevetésben.

Az előző hónaphoz viszonyítva decemberben 3,8 százalékkal visszaesett a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás. A feldolgozóipari alágak csaknem felében csökkent a termelés volumene.

A legnagyobb súllyal szereplő járműgyártásban jelentős visszaesés volt az előző év decemberéhez képest a novemberi 4 százalékos növekedés után,

míg az első tizenegy hónapban 11,5 százalékkal nőtt a termelés. A számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártásában -, ahol novemberben 8,8 százalékos és az első tizenegy hónapban 7,2 százalékos növekedést mért a KSH - lassult a növekedés üteme. Az élelmiszer-, ital- és dohánytermék gyártása továbbra is nőtt - közölte a KSH.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

Decemberben sorozatban harmadik hónapja, az egész évet tekintve hatodszor csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz képest, ami négy éve nem fordult elő.

Legutóbb 2015 novembere és 2016 márciusa között volt arra példa, hogy zsinórban két hónapnál hosszabb ideig csökkent az ipari kibocsátás havi összehasonlításban.

A kiigazítatlan nyers adatok szerint a júniusi 1,2 százalék után decemberben másodszor maradt el tavaly a kibocsátás volumene az egy évvel korábbitól. A decemberi adat csalódáskeltő, az első tizenegy hónapban a termelés 6,0 százalékkal múlta felül az előző év azonos időszakát.

Az elemzők az egész évre ehhez közeli növekedési adatot vártak, bár egyúttal figyelmeztettek arra is, hogy az egész évben nagy kilengéseket mutatnak a havi adatok.

A júniusi visszaeséssel szemben júliusban 12, szeptemberben pedig 11,1 százalékos kiigazítatlan éves növekedést mutatott a statisztika. Az ipari termelés decemberi és egész éves részletes adatait jövő szerdán - február 12-én - közli második becslése alapján a KSH.