Már meg is van a Japánból szökött Nissan-vezér hollywoodi ügynöke

Horizontal
Carlos Ghosn
Vágólapra másolva!
A Bloomberg úgy tudja, a bukott Nissan-vezér, Carlos Ghosn, aki kalandos úton, rutinos forgatókönyvírókat megszégyenítő módon szökött ki Japánból, az egyik legnagyobb nevű szórakoztatóipari háttéremberrel állapodott meg történetének filmes és tévés jogait illetően.
Vágólapra másolva!

A különböző pénzügyi visszaélésekkel vádolt Carlos Ghosn szökése valóban sikerfilm alapanyagául kínálkozik. A volt Nissan-vezér tündöklésének és bukásának a történetét, ideértve a nem mindennapi eltűnését is, az Origo a közelmúltban az alábbi cikkében mutatta be:

Hollywoodi sikerfilm lehetne a Nissan-vezér szökése

Az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb bűnténye körvonalazódik előttünk: a főszereplő Carlos Ghosn, a Renault, a Nissan és a Mitsubishi autógyárak volt vezetője, akit dollártízmilliós sikkasztással vádolnak. Japánban házi őrizetben tartották, ahonnan hollywoodi produkciókba illő kalandos körülmények között megszökött, hogy egyszer csak Libanonban bukkanjon fel.

Lehet, hogy a megfilmesítésre nem is kell sokat várni, mert Ghosnnak - úgy tűnik - már meg is van a hozzáértő ügynöke, aki egyengetheti a filmes és tévés adaptációk útját. Bár az, hogy "ügynök", ez esetben nem elég kifejező: értesülések szerint Ghosn nem mással, mint Michael Ovitzcal dolgozik együtt. Ghosn szóvivője útján azt közölte, Ovitz szerepe hivatalosan az lesz, hogy lehetséges tévés és filmes projektekkel kösse össze Ghosnt, valamint segítsen számára válogatni a történetének feldolgozására vonatkozó ajánlatok közül. Ám egyelőre még csak az előzetes egyeztetések zajlanak.

A megállapodás, illetve egy nagy stúdióval tető alá hozott szerződés mindenesetre jól jönne Ghosnnak, aki 14 millió dollárt veszített óvadékként, mivel megszökött a hatóságok elől a háziőrizetből. Ovitznál pedig valószínűleg kevés alkalmasabb szakember akadna a feladatra: bár Ovitznak Ghosn az első, a nagyvállalati szektorból érkező, a törvénnyel összeütközésbe kerülő ügyfele, de Ovitz egyike az amerikai szórakoztatóipar nagyágyúinak azóta, hogy az 1980-as években az alapításával létrejött Creative Artists Agency (CAA) a szektor egyik igen fontos szereplője lett.

Az ügynökség ugyanis nem csak színészek vagy írók ügyeivel foglalkozott, hanem az elsők között próbálkozott azzal, hogy híres színészeket, forgatókönyvírókat, rendezőket már összerendezve egy-egy projektbe, teljes "csomagként" kínálja fel a nagy stúdióknak gyártásra.

Az üzlet beindult, Ovitzból pedig az egyik legfontosabb, mindenkit ismerő háttérember lett a sztárvilág csillogása mögött. Ő, illetve vállalata, jó érzékkel karolt fel tehetségeket, akik jelentős része befutott színész, előadó lett: Tom Cruise, Dustin Hoffman, Kevin Costner, John Belushi, Michael Douglas, Bill Murray, Sylvester Stallone és Barbra Streisand is ügyfelei között volt.

Az 1980-as évek végére a CAA Hollywood egyik legnagyobb ügynöksége lett, évi közel 100 millió dolláros bevétellel.

A cégnek manapság - immár Ovitz nélkül is - több száz fős alkalmazotti csapata van, több ezer ügyfél karrierjét menedzselik, maga Ovitz pedig olyan művészekkel dolgozott együtt éveken át, mint Steven Spielberg és Meryl Streep.

Ovitz 1995-ben a Disney operatív vezetői pozícióját is betöltötte Michael Eisner mellett, igaz, csak egy évig, mivel a két szakember nem sokáig fért meg egy fedél alatt egymással. Amikor távozott, 140 millió dolláros fájdalomdíjat kapott. A Disneyvel való konfliktusa később a nyilvánosság előtt folytatódott, közben 1999-ben új, különböző területre fókuszáló ügynökségcsoportott alapított. 2018-ban kiadta memoárjait a CAA-nál és a Walt Disneynél töltött éveiről.