Körülbelül 46 ezer esküvőt kell átszervezni a koronavírus miatt

wedding esküvő gyűrűű rings
Vágólapra másolva!
A Bankmonitor 2019. szeptemberi kutatása alapján körülbelül 3 millió forint az átlagköltsége egy magyar lagzinak, amelyből a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint mintegy 50 ezer az év első három negyedévében történik meg. Idén a koronavírus miatt március közepétől várhatóan ősz végéig körülbelül 46 ezer esküvőt kell átszervezni új időpontra. Az esküvői szolgáltatói piacon pedig ezzel egy időben megindult a verseny a párokért, az idei évre 138 milliárd forintra becsült piacon.
Vágólapra másolva!

- mondta Tóth Mihály, a Ceremóniamester Szövetség elnöke. A szövetség adatai szerint a párok 47 százalékban az őszi esküvői időpontokat keresik, 28 százalékban döntöttek téli esküvő mellett, és 25 százalékuk halasztja 2021-re a lagzit. Ez utóbbi komoly veszteséget jelenthet a szektornak, hiszen az így "átmentett" esküvők árbevétele csak egy év múlva jelenik meg.

Több pár panaszkodik arról a közösségi média fórumain, hogy a 2020-as esküvőjét nem, vagy csak 15-20 százalékos felárral vállalja az idénre szerződtetett szolgáltató 2021 szombati napjain. A Ceremóniamester Szövetség 16 éve dolgozik a magyar esküvői piacon, ők azt tekintik egyedüli elfogadható magatartásnak, ha nem büntetik extra profit beszedésével a párokat.

- nyilatkozta Tóth Mihály, aki gyakorló ceremóniamester 20 éve.

Illusztráció Forrás: Shutterstocks

Van megoldás azok számára is, akik nem tudják a teljes lakodalmat átszervezni, de nem akarnak lemondani az idei esküvőről.

- mesélte el Csobán Éva esküvőszervező. Az ilyen esketési parti sajátossága, hogy sok esetben a hivatali aláírásokat követően tartják, és a helyszínre szimbolikus szertartást szerveznek. Egy kastély parkjában, a Balaton partján, az erdőben álló százéves tölgy alatt - bárhol meg lehet szervezni egy ilyen bensőséges és szép szertartást. Sokan kérnek lelkészt az utóbbi időben a helyszínre, kezdünk visszatalálni ismét a spirituális gyökerekhez. Nagyon divatos az élő zene az ilyen esketési partikon, gyakran viszünk gospel énekeseket, akik acapella énekelnek.

Az esküvői turizmus is nagy csapást szenvedett el.

Az elmúlt évekre Budapest a kedvenc európai esküvői desztinációk közé is felkerült, köszönhetően a városmarketingnek és az ún. "destination wedding"-re specializálódott szervezők munkájának. Érezhető volt egy egészen határozott növekedés a külföldi esküvőkben.

- mondta el Varga-Kovács Tímea, a nemzetközi esküvők egyik specialistája. Igaz, az esküvői turizmus nem csak nyárra koncentrálódik. 2019-ben karácsony után volt egy muzulmán-keresztény esküvőjük Budapesten, ahová az Egyesült Államokból érkeztek a vendégek. Az Ökumenikus Egyház lelkésze erre az alkalomra külön felkészült egy angliai szervezet segítségével, hogy a keresztény és a muzulmán hitű család hagyományai is tiszteletben legyenek tartva.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance/AFP/Frank Duenzl

- tette hozzá Varga-Kovács Tímea. Sajnos a járványra neki is ugyanaz a kezelési megoldása van, mint a külföldi pároknak: otthon marad.

A párok tehát újraterveznek, időpontot, helyszínt szolgáltatókat, a helyzet azonban nem könnyű egyik oldalon sem. Az esküvői szolgáltatók a megélhetésük után futnak, a párok pedig az álmaikat kergetik.

A szövetség közölte, hogy kezdeményezésükre több szolgáltató is hárompontos intézkedést vezetett be a járvány miatt veszélybe került esküvők megmentése érdekében:

  • A 2020-ra szerződött áron vállalják az esküvőket abban az esetben is, ha átkerül 2021-re.
  • Vállalják a 2020-as esküvőt akár 2021 szombati napjain is azonos áron.
  • Amennyiben az esküvő átszervezése során a szerződésük felmondásra kerül időpontütközés miatt, eltekintenek a foglalótól vagy bánatpénztől.

Az idei évre tervezett "esküvői álmok" egészen biztosan nem a koronavírusról és tömeges versenyfutásról szóltak, azonban a régi mondás szerint, az a pár, amelyik túléli az esküvő megszervezését, jó eséllyel indul a házasságba. Nos, ez idén duplán igaz lehet.