Újabb ország tiltotta be a szamarak kereskedelmi célú vágását

szamár
United States, North Carolina, Valle Crucis, donkeys
Vágólapra másolva!
Kenya hivatalosan is betiltotta a szamarak kereskedelmi célú vágását - számol be arról az Afrcianews.
Vágólapra másolva!

Állatvédő szervezetek évek óta tartó nyomására, valamint a szamárlopások növekvő száma miatt, Kenyában mostantól hivatalosan tilos az állatok kereskedelmi célú vágása. A szamárbőrnek és az alatta lévő szöveteknek óriási kereslete van Kínában, az abból készülő ejiao-nak, egy zselatinszerű anyagnak, a kínai tradícionális orvoslásban fontos szerep jut. Az Afrikából Kínába irányuló szamárüzletet az Origo az alábbi cikkében mutatta be:

A szamárzselé miatt vágják le az állatokat

Keresett árucikké vált Kínában az afrikai szamár húsa és bőre - írja a The Economist. Kenyában ezekre az állatokra szakosodott vágóhidak igyekeznek kiszolgálni a növekvő keresletet, amelyek közelében az erre a sorsa szánt jószágok százszámra teljesítik be a mondást: áll, mint szamár a hegyen. Afrikában nincs kulturális hagyománya a szamárhús fogyasztásának.

Kenya 2012-ben legalizálta a szamarak kereskedelmi vágását és szállítását Kínába, kielégítve az ottani, folyamatosan növekvő keresletet az állatok bőrére és a húsára. Most viszont az agrágminiszter azt mondta, ez hiba volt, mert a szamarak populációja vészesen megcsappant.

Az ország vidéki térségeiben a szamarak munkaeszközök is, vizet illetve tűzifát szállítanak az állatokkal.

Kormányzati kommentárok szerint fennáll annak veszélye is, hogy a szamarak állományának megfogyatkozásával a nők nagyobb számban vennének részt ezekben az alapvetően nagy fizikai megterhelést jelentő feladatokban.

Illusztráció Forrás: hemis.fr/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

Kenyában most nagyjából 1,2 millió szamár van, míg a kormányzati statisztikák szerint egy évtizede 1,8 millió volt. A kenyai vágóhidak akár 1000 állat leölésére is képesek naponta, és ha a tendencia folytatódik, akár már évek múlva a szamarak eltűnésével lehet számolni. A szamarak leölése és állományuk fogyatkozása - mutatja be a Statista grafikonja - több országban jelentős mértéket öltött:

Forrás: Statista/Origo

A most bejelentett tiltással Kenya olyan országok mellé lép fel a képzeletbeli listán, melyek korábban már megtiltották a Kínába irányuló szamárexportot, úgymint Uganda, Tanzánia, Botswana, Niger, Burkina Faso, Mali és Szenegál.