Terjed a filmkalózkodás a járvány miatt, Kínában a legrosszabb a helyzet

New anti-piracy law comes into effect in Russia man computer video internet social network HORIZONTAL 2256402 Russia, Novosibirsk. 08/01/2013 An internet user with a laptop watches a movie. Alexandr Kryazhev/RIA Novosti
2256402 Russia, Novosibirsk. 08/01/2013 An internet user with a laptop watches a movie. Alexandr Kryazhev/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Világszerte bezártak a mozik a koronavírus-járvány miatt, és ugyan a streaming szolgáltatók népszerűsége a járvány miatt tovább növekedett, a filmkedvelők egyre nagyobb számban szerzik be illegálisan a tartalmakat. Jelenleg Kínában a legrosszabb a helyzet, de a nemzetközi előrejelzések szerint világszerte megugorhat azok száma, akik kalózoldalakról töltenek le a filmeket és sorozatokat. 
Vágólapra másolva!

Kínában januárban, éppen a kínai holdújév közben zárt be az ország mintegy 70 ezer mozija, pedig ez az időszak minden évben a legfontosabb az ottani filmipar egészének. A későbbi karanténok csak még egy lapáttal rátettek a problémákra. A kalózkodásról szóló adatgyűjtéssel foglalkozó Muso jelentése szerint január 18-a és 26-a között 89 százalékkal ugrott meg az illegálisan letöltött filmek és sorozatok aránya.

Emellett átlagosan 12,21 százalékkal nőtt azok száma, akik napi szinten ellátogattak valamelyik kalózoldalra.

Néhány film esetében kifejezetten kiugró volt az illegális letöltések száma. Ezek közé tartozik a 2011-ben bemutatott Fertőzés, amely éppen egy világjárvány kirobbanásáról szól, valamint az idén a legjobb filmnek járó Oscar-díjat elnyerő Paraziták című film. Az előbbi 151,97 százalékos növekedést produkált a letöltések tekintetében január és februárban, míg az utóbbi 240 százalékosat.

Illusztráció Forrás: The Pirate Bay

A Fertőzés a legális oldalakon is rendkívüli népszerű. Az iTunes kínálatában például a kilencedik helyen állt. Nem ez volt az egyetlen járványos film, amely iránt nagy volt a kereslet. Az 1995-ben bemutatott Vírus, valamint a Netflix saját sorozata, a Pandemic: How to Prevent an Outbreak is sokakat érdekelt.

A Muso összességében 11,2 milliárd látogatást figyelt meg februárban a kalózoldalaknál, a kínai adatok szerint viszont ez a szám tovább fog növekedni.

Az illegális letöltések nemcsak az említett témájú régebbi, hanem frissebb alkotásokat is érintik. Ha a várt növekedés bekövetkezik, az újabb komoly csapás lehet a már így is szenvedő filmiparnak. Kínában az év első két hónapjában 2 milliárd dollárral volt kevesebb a mozis bevétel az előző év azonos időszakához viszonyítva. Nemrég ismét megnyitották a mozikat, de majdnem azonnal el is rendelték az újbóli lezárásukat. A világon máshol is hasonló a helyzet.

A járvány miatt egy régi játékos is új erőre kapott. A Business Insider szerint a Popcorn Time az illegális streamelés Netflixének is nevezhető és rendkívül népszerűnek számított 2014-ben, de készítőjének hamar le kellett állítania az oldalt, mivel a teljes ipar fellázadt ellene, hatalmas össztüzet zúdítva rá.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Yan daming - Imaginechina/Yan Daming

A filmkalózkodás intenzitásának megnövekedése annak tudható be, hogy rengeteg ember ragadt otthon, köztük olyanok is, akiknek a hétköznapokon nincs idejük filmeket és sorozatokat nézni.

Közülük sokan ráadásul nem akarnak előfizetni a különböző szolgáltatásokra, hanem konkrét tartalmak miatt látogatnak csak el a kalózoldalakra. Hiába elérhető már sok streaming szolgáltató, az, aki csak 1-2 filmet szeretne megnézni, nem fog csak ezért az előfizetés mellett dönteni. Még akkor sem, ha a legtöbb esetben mindenki élhet az ingyenes próbaidőszakkal, amely akár több hét is lehet.