A legmodernebb vonatok járnak majd a mellékvonalakon

Stadler Flirt Akku motorvonat
Vágólapra másolva!
A hetvenes évek óta közlekedő, a vasutasok körében Piroskának hívott BZ-Mot dízel meghajtású vasúti szerelvényen közlekedhetnek ma az utasok azokon a vonalakon, amelyek nincsenek villamosítva. Ezeket a legmodernebb, zéróemissziós járművekkel váltaná fel a MÁV-Start a következő tíz évben, melyek a felsővezetékes szakaszokon áramszedővel, a nem villamosított szakaszokon pedig belső akkumulátorról meghajtva közlekednek.
Vágólapra másolva!

Mint a vasúttársaság írja a közleményében, a kettős üzemű motorvonatok esetében alapvetően két járműtípust különböztethetünk meg. Az egyik a dízelmotoros és villamos felsővezetékes üzemű hibrid motorvonat; a másik a zéró emissziós (károsanyag-)kibocsátással rendelkező, hibrid villamos motorvonat, amely járművek lehetnek vagy akkumulátoros és felsővezetékes üzemű villamos motorvonatok, vagy pl. hidrogén meghajtású (üzemanyag cellás) járművek.

Ezek közül a MÁV-Start akkumulátoros üzemmel rendelkező kettős üzemű villamos motorvonatokat kíván beszerezni.

Ez a technológia világszerte újdonságnak számít, és a következő tíz évben az a cél, hogy a felsővezetékkel nem rendelkező, kis forgalmú mellékvonalakon ezek a legmodernebb járművek szolgálják ki az utasokat a jelenlegi dízelüzemű szerelvények helyett.

Húsz 200 és harminc 150 ülőhelyes új, zéró emissziós hibrid villamos motorvonat beszerzésére írt ki európai uniós közbeszerzési eljárást a MÁV-Start. A 200 ülőhelyes szerelvények 2023-2024-ben, a 150 ülőhelyesek pedig 2024-2029 között érkeznének a hazai járműparkba.

Mostanáig a nem villamosított vonalakon elektromos–dízel hibrid szerelvényeket alkalmaztak, ahogy ilyen lesz a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedő vasút-villamos (tramtrain) is, mely a városokban villamosként, a városok között pedig vasúti szerelvényként közlekedik majd a jövő évi megnyitást követően. Az európai környezetvédelmi szabályok azonban már nem teszik lehetővé dízelhajtású vasúti járművek beszerzésének támogatását közösségi forrásból. S mivel nem minden vonalat lehet, illetve érdemes villamosítani, ezért a kisforgalmú mellékvonalakat nem villamosítják, így az ott közlekedő vonatok jelenleg dízelüzeműek lehetnek.

Az újfajta járművek azonban a felsővezetékkel ellátott pályán hagyományos villanyvonatként működnek, míg a villamosítatlan pályán akkumulátorok segítségével.

Ilyen hibrid járművek nincsenek üzemben Magyarországon, sőt még Európában is valódi újdonságnak számítanak,

mindössze a német Schleswig–Holstein tartományban döntöttek eddig 55 Stadler Flirt Akku motorvonat beszerzéséről tavaly ősszel.

A Stadler Flirt Akku motorvonata, mely áramszedővel és akkumulátorral közlekedik Forrás: Stadler

Ezek a járművek korszerű utaskomforttal felszereltek, így csendesek, klímásak, elektromos konnektorokkal és USB-csatlakozókkal felszereltek.

Az akkumulátor technológia viszont még mindig nem kiforrott, az akku váratlanul gyorsan képes lemerülni, és sokáig kell tölteni, hogy ismét menetkész legyen.

Ezért a legjobban ott válhatnak be a kettős üzemű motorvonatok, ahol útjuk nagy részét felsővezetékes, rövidebb szakaszait pedig akkus üzemben kell megtenniük, hiszen a vonat haladása közben a felsővezetékről az akkumulátort is tölti. Amennyiben azonban külső töltésre van szükség, az jelentős infrastrukturális fejlesztést igényel.

Ahogy az elektromos járműveknél, úgy az elektromos vasúti szerelvényeknél is kritikus az egy töltéssel megtehető úthossz. Télen akkumulátorról kell fűteni is, nyáron pedig hűteni, és az emelkedők is kihívást jelentenek az akkumulátoroknak.

A hátrányok ellenére sem látszik a jövője a jelenlegi dízel üzemű vontatásnak a szigorú karbonszabályok miatt. Már jelenleg is csak az úgynevezett Stage V. kibocsátási határértékeket teljesítő dízelmotorokat lehet forgalomba hozni, de ennek meg is felelő járműveket a gyártók ma még nem kínálnak. Bár a már futó régi motorvonatok, motorkocsik és mozdonyok egyelőre maradhatnak, ám a Nemzetközi Vasútegylet arra készül, hogy nullaemissziós működést ír elő tagjainak 2050-re. A vasúti járműveket viszont harmincéves működésre tervezik, ezért már egyszerűen nincs értelme dízelüzemű motorvonatokat vagy mozdonyokat vásárolni az unióban.

Forrás: Magyar Nemzet