A KitKat szakított a Fairtrade-del

kakaó, kávé, tea, fair trade
Bagging of cocoa beans for export to Europe, Drying and Bagging Center, CECAB, Organic Cocoa Production and Export Cooperative, Fair Trade, Guadalupel, Sao Tome and Principe Island. Biosphoto / Antoine Boureau
Vágólapra másolva!
A KitKat gyártója, a Nestlé, felmondta megállapodását a Fairtrade nevű szervezettel. Az óriáscég ugyanis eddig ennek a megállapodásnak a keretében meghatározott, a kakaóbab-termesztők számára is biztonságos megélhetést és tisztességes kereskedelmet garantáló feltételek szerint vásárolta fel árujukat.
Vágólapra másolva!

Az élelmiszeripari nagyvállalatok számára a Fairtrade-áruk vásárlása jellemzően azt jelenti, hogy az alapanyagokat előállító gazdálkodók garantált minimum árat kapnak termékeikért a felvásárlási folyamat során, valamint akár pénzügyi bónuszokra is szert tehetnek árujuk minősége és mennyisége alapján. Irányított, "fair trade"-megállapodásokat - magyarul a "méltányos kereskedelem" kifejezés terjedt el - a mezőgazdasági termelés széles palettáján alkalmaznak, legyen szó banánról, kávéról, vagy épp a csokoládé alapvető összetevőjét jelentő kakaóról.

A Guardian arról számol be, hogy az alapítványi formában működő Fairtradenél csalódtak a Nestlé döntésében. Michael Gidney, a Fairtrade vezetője azt mondta, az elefántcsontparti kakaófarmereket "lesújtotta" a hír, amely különösen rossz időpontban, a koronavírus miatti egészségügyi krízisben érte el őket. Gidney szerint a Nestlével való évtizedes együttműködés sokkal többről szólt, mint a kakaó felvásárlásáról.

A svájci óriáscég több módon is támogatta a falusi közösségeket, például az elektromos áramhoz való hozzáféréssel, vagy vízellátó rendszerek fejlesztésével.

Elefántcsontpart - Ghána mellett - a világpiac legjelentősebb beszállítója kakakóbabból.

Fairtrade-minősítéssel ellátott kakaóbab Forrás: AFP/Biosphoto/Antoine Boureau

A Nestlé a döntés kapcsán azt nyilatkozta, a KitKat-brand termékeihez szükséges kakaót egy másik, hasonlóan a termelőket támogató konstrukcióban, a Rainforest Alliance égisze alatt szerzik be. A cég már egy ideje együtt dolgozik ilyen tanusítvánnyal bíró termelőkkel is, más márkáik alapanyagait tekintve. A KitKat-tel való új partnerség októberben kezdődik.

Simon Billington, a Nestlé egyik vezető munkatársa, azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy döntésük "nehézséget okoz néhány gazdálkodónak", de azt ígérte, mindent megtesznek, hogy annak hatását enyhítsék.

Jelezte,

a vállalat akár pénzügyi támogatást is nyújt azoknak a termelőknek, akik úgy döntenek, megszerzik a Rainforest Alliance tanusítványát is.

Billington szerint a döntés mögött nem megtakarítási cél áll, mert a Nestlé a jövő évben is ugyanazt az összeget fogja kifizetni kakaóra, mint eddig.

A Nestlé más forrásból szerzi be a jövőben KitKat csokoládéjához a kakaót Forrás: Pixabay.com

Az a beszámolókból nem derül ki, pontosan miért döntött a Nestlé a Fairtraddel való szakítás mellett. Simon Billington azt hangsúlyozta, tíz éves partnerségüket sikeresnek látják, ami viszont véget ért azzal, hogy globálisan is egységesítették a fenntarható forrásokból való beszerzésekre vonatkozó protokolljaikat és saját minősítési rendszerüket.

Ha ez így van, úgy nem a Nestlé az első, ami ezen okból vetett véget a partnerségnek. 2017-ben a Sainsbury's azért döntött a megállapodás felmondása mellett, mert a korábban Fairtrade-minősítéssel ellátott, saját márkás teáinak beszállítását onnantól saját minősítési rendszerével szerezte be, amely a vállalat szerint éppúgy biztosítja a teatermelőknek a tisztességes árakat terményükért.