Összeomlott a német botránycég

wirecard
Frankfurt, 2020. június 22. Bróker nézi a Wirecard német fizetési szolgáltatásokat nyútó vállalatról szóló híreket számítógépe monitorján a Frankfurti tőzsdén 2020. június 22-én. A Wirecard bejelentette, hogy két, összesen 1,9 milliárd eurót tartalmazó számla valószínűleg nem létezik. MTI/AP/DPA/Arne Dedert
Vágólapra másolva!
Összeomlott a német Wirecard fintechcég árfolyama a frankfurti tőzsdén, miután a múlt héten kiderült, hogy a társaság mérlegfőösszegéből hiányzik 1,9 milliárd euró, ma pedig a társaság bejelentette, hogy ez az összeg lehet, hogy soha nem is létezett.
Vágólapra másolva!

Beszakadt a Wirecard árfolyama az elmúlt napokban a tőzsdén. A német fintechcég a könyvelésével kapcsolatos problémák kiküszöbölése érdekében immár negyedik alkalommal halasztotta el az éves pénzügyi eredményeinek közzétételét, miután az auditorok nem találtak mintegy 1,9 milliárd eurónyi (2,1 milliárd dollárnyi) készpénzt a vállalat könyveiben - írja az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója.

Ez az összeg körülbelül egynegyedét teszi ki a konszolidált mérlegfőösszegnek - közölte a Wirecard menedzsmentje.

- mondta a múlt héten emiatt kirobbant botrányra reagálva a társaság vezérigazgatója, Markus Braun, aki nem sokkal ezt követően, pénteken le is mondott. A Wirecard panaszt tett ismeretlen személyek ellen, és ideiglenesen felfüggesztették a működésért felelős igazgatót is. A vállalat részvényeinek árfolyama csütörtökön egyetlen nap alatt 65,5 százalékot zuhant.

A frankfurti tőzsde egyik brókere megdöbbenve nézi a Wirecard német fizetési szolgáltatásokat nyújtó vállalatról szóló híreket számítógépe monitorján Forrás: MTI/AP/DPA/Arne Dedert

A Wirecard ma azonban bejelentette, hogy az auditorok által nem talált 1,9 milliárd euró lehet, hogy soha nem is létezett, aminek hatására ma az árfolyam 35 százalék körüli mínuszban van.

A német vállalat körül a botrány az után robbant ki, hogy az EY auditorai nem írták alá a vállalat pénzügyi beszámolóit, így a Wirecard vezetése negyedjére is kénytelen volt elhalasztani a pénzügyi eredmények publikálását. A szövevényes történetben két Fülöp-szigeteki bank is megjelent, akiknél a Wirecard állítólag számlát vezetett, ugyanakkor a Fülöp-szigeteki jegybank szerint az említett összeg soha nem érkezett meg az országba, valamint a két kereskedelmi bank is cáfolta, hogy a Wirecard náluk számlát vezetne.