A magyar munkaerőpiac a legellenállóbbak között van az Európai Unióban

szalagmunka, gép, termelés, munkás, munkadarab, gyár, üzemcsarnok
Vágólapra másolva!
Magyarország rendelkezik az egyik legalacsonyabb munkanélküliségi rátával az Európai Unióban. A hazai munkaerőpiac ellenállóságát a gyorsan bevezetett jegybanki és kormányzati programok, a korábbi széles bázisú gazdasági növekedés és a járvány terjedésének hatékony leszorítása nagymértékben fokozta. A Magyar Nemzeti Bank legújabb előrejelzései szerint a gazdasági környezet normalizálódásával jövőre újra visszatérhet a közel kétszámjegyű bérdinamika a versenyszférában.
Vágólapra másolva!

Az Eurostat legfrissebb statisztikái alapján a munkanélküliségi ráta Magyarországon az egyik legalacsonyabb az EU országok közül.

Ez azzal magyarázható, hogy

a járvány erős, egészséges állapotában érte a hazai munkaerőpiacot, miközben a gazdasági növekedés is kiegyensúlyozottan, széles bázison valósult meg.

Forrás: Eurostat

Nagyon sokat számított az is, hogy rendkívül gyorsan reagált a kormány és sikerült alacsony szinten tartani a fertőzésszámot

- írja a Növekedés.hu. Ennek köszönhetően megvalósulhatott a gazdaság gyorsabb újranyitása a szükséges egészségügyi védőintézkedések mellett.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A Deep Knowledge Group mélyelemzése alapján Magyarországon rendkívül hatékony volt a járványhelyzet kezelése.

Az Európai Unióban a negyedik helyet érte el Magyarország e tekintetben.

Ennek eredményeképpen a GDP növekedési áldozat is jóval kisebb.

A GDP 18-20 százalékát elérő jegybanki és kormányzati intézkedések gyors alkalmazása szintén munkahelyek százezreit mentette meg. Rövidített munkaidős munkavégzés, törlesztési moratórium, NHP Hajrá, vállalati és banki likviditásjavító programok - csak néhány a legfontosabb intézkedések közül.

Nem állt le a bérnövekedés üteme

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzései alapján a koronavírus csak késleltette, de nem állította le a hazai gyors béremelkedési ütemet.

A bruttó keresetek a versenyszférában idén 5,3-6,4 százalékkal növekedhetnek, hiszen számos vállalkozás már az év elején, a járványhelyzet előtt megemelte a béreket.

A járvány után az a vállalkozás kerülhet ki győztesként, aki rendelkezik a szükséges, képzett és már betanított munkaerővel. A minimálbér emelések és az egészségügyi dolgozók béremelése is felfelé segíti idén az átlagbéreket.

Elfogadták a gazdaságvédelem költségvetését

Az Országgyűlés elfogadta a 2021-es költségvetést. A büdzsé fő célja a gazdaság újraindítása. Több terület is több forrásból gazdálkodhat, jövőre például 156 milliárddal költenének többet az egészségügyre. Az Országgyűlés elfogadta az ország jövő évi költségvetését. A képviselők 133 igen és 61 nem szavazattal hagyták jóvá a törvényjavaslatot.

Jövőre a gazdasági környezet normalizálódásával és a foglalkoztatottság megemelkedésével ismét 9,1-9,7 százalék közé gyorsulhat a béremelkedés üteme. 2021-ben pedig 7,8-8,3 százalékos béremelkedést prognosztizál a Magyar Nemzeti Bank.