Forradalmasíthatják az élelmiszeripari hulladékok hasznosítását

kuka, szemét , hulladék illusztráció
Vágólapra másolva!
Új-Zélandon az Ecogas vállalat várhatóan a közeli jövőben megkezdi az ország első, élelmiszerhulladék-alapon működő biogázüzemének építését az Északi-sziget középső részén fekvő Reponában. Amennyiben a projekt sikeres lesz, az forradalmasíthatja a szerves hulladékok hasznosítását.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint az üzemelést 2022-ben megkezdő létesítmény évente 75 ezer tonna élelmiszeripari, illetve gabonatermesztési hulladékot fog feldolgozni – írja a hortidaily.com angol hírportál nyomán az agroinform.hu.

Az óriási mennyiségű, környezetszennyező hulladék eltüntetése önmagában is nagy jelentőségű.

Emellett az üzem 2500 háztartás ellátására elegendő elektromos energiát, mintegy 2000 hektár termőföld igényeit fedező műtrágyát állít elő, továbbá szén-dioxid gázt szolgáltat egy paradicsomtermesztő üvegház működtetéséhez.

A feldolgozás az Európában és Amerikában jól ismert és kipróbált anaerob erjesztési technológiával történik, amelyet viszont Új-Zélandon, nagyüzemi szinten itt alkalmaznak először.

Illusztráció Forrás: OShutterstock

Andrew Fisher, a közelmúltban állami díjjal kitüntetett Ecogas vállalat igazgatója szerint

a végeredmény egy „szénsemleges" megoldás, amely forradalmasíthatja a szerves hulladékok hasznosítását, egyúttal akár 10 ezer tonna szén-dioxidot is kivonhat a légkörből, ami 218 400 tonna fa ültetésével egyenértékű.

A 30 millió dolláros beruházást az Ecogas és a helyi önkormányzat által befektetett 7 millió dollár mellett hitelből finanszírozzák.