Hogyan vegyünk jó sárgadinnyét?

Tisztít, méregtelenít és nagyon finom - Egyél dinnyét, jó sokat! sárgadinnye
Vágólapra másolva!
A sárgadinnye június végétől szeptember elejéig kapható. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az Eteltcsakokosan.hu tematikus oldalán összefoglalta a jó sárgadinnye választásának szempontjait.
Vágólapra másolva!

A sárgadinnye fajtától függően igen változatos megjelenésű gyümölcs, ezért a héja színéből alapvetően nem lehet az érettséget megállapítani - írják. A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, ezt azonban csak a hozzáértő állapíthatja meg.

A méret szintén nem jelent támpontot az érettség megállapításához. Az inkább a dinnye termőhelyére utal, jobb körülmények között ugyanis nagyobbra nő az adott fajtájú dinnye.

A frissességre már utalnak jelek, egyrészt a frissen szedett sárgadinnye a méretéhez képest nehéz.

Egy másik jel lehet a kocsánnyal szembeni vég illata.

Ha itt a sárgadinnye kellemes aromáját érezzük, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a dinnyét nemrég szüretelték. Az illat hiánya a régi szedésre vagy az éretlenségre utal, ezeket a gyümölcsöket ne válasszuk!

Érdemes betartani a Nébih tanácsait ahhoz, hogy a sárgadinnye ne csak a boltban, de felszeletelés után az asztalon is ugyanolyan vonzó legyen Forrás: Thinkstock

Az illattal azonban vigyázni kell, mert

az viszont már a túlérettség jele, ha a dinnyének erős, savanykásba hajló illata van.

Minél érettebb ugyanis, annál több antioxidáns van benne.

A vásárláskor történt kiválasztáskor szintén kerüljük a sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú dinnyét.

A dinnyét hűvös helyen 5-6 napig tarthatjuk el. Célszerű becsomagolni, hogy ne vegye át más élelmiszerek illatát. Megmosni csak fogyasztás előtt érdemes.

Forrás: Ételtcsakokosan.hu