Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Kiderült, kiket ellenőriz az adóhivatal a héten

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ellenőrzés
Nyíregyháza, 2013. április 24. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtója egy külföldi állampolgár adatait rögzíti útleveléből a nyíregyházi piacon 2013. április 24-én. A KGST piac néven ismert területen két szervezet száz munkatársa, a NAV vám- és pénzügyőrei, adóellenőrei, végrehajtói valamint a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal ellenőrei tartottak ellenőrzést. A helyszíni végrehajtások során öt millió forint bírságot fizettek meg az árusok. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a szeptember 14-én kezdődött 38. héten. A központi témakör a béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése, a kiemelt ellenőrzési témakör pedig a katás szerződések vizsgálata.
Vágólapra másolva!

Központi témakör: a béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal NAV célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél. Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

Kiemelt ellenőrzési témakör: a katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben a piacokon és azok környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó vállalkozások is.

Bács-Kiskun megye

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben is ellenőrzik a vendéglátóhelyeket.

Az ellenőrök a nyugtaadás és a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentésének ellenőrzésén túl vizsgálják a kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűségét, továbbá forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Illusztráció Fotó: Bielik István - Origo

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai szeptember 14. és 20. között

  • hétfőn Pécsett, a Citrom utcai üzletekben,
  • szerdán a harkányi piacon értékesítőknél,
  • csütörtökön pedig Pécsett, a Forrás üzletházban található ruházati-kereskedőknél
  • ellenőriznek.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgép használatát, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága szeptember 15. és 17. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Heves megye

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben a papír- és írószer-kereskedőknél ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptember 15. és 18. között a hentesüzleteket ellenőrzik. Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • szeptember 15. kedd: Tatabánya, Komárom, Lábatlan, Nyergesújfalu, Esztergom
  • szeptember 16. szerda: Bábolna, Oroszlány, Tata, Dorog, Tatabánya
  • szeptember 17. csütörtök: Esztergom, Tát, Kisbér, Tatabánya, Nyergesújfalu
  • szeptember 18. péntek: Ács, Tata, Tatabánya, Komárom, Dorog

Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága szeptember 14. és 18. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • szeptember 14. hétfő: Rétsági járás
  • szeptember 15. kedd: Pásztói járás
  • szeptember 16. szerda: Szécsényi járás
  • szeptember 17. csütörtök: Balassagyarmati járás
  • szeptember 18. péntek: Salgótarjáni járás

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a virág-, dísznövény-kiskereskedőknél. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 38-39. héten a megye teljes területén ellenőrzi a nyugta- és számlakibocsátást, a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítését. Az adóellenőrök az építőiparban foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják.

Az alábbi tevékenységeket folytató vállalkozásokat keresik fel elsősorban az adóellenőrök:

  • használtbútor-kereskedések,
  • turkálók.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Az NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 38. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • szeptember 14. hétfő: Botpalád, Fehérgyarmat
  • szeptember 15. kedd: Vásárosnamény
  • szeptember 16. szerda: Kocsord, Tunyogmatolcs
  • szeptember 17. csütörtök: Ajak, Kisvárda
  • szeptember 18. péntek: Nyíregyháza

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptember 14. és 18. között a vendéglátóhelyeket és az építőipari vállalkozásokat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint a helyes pénztárgéphasználatot.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • szeptember 14. hétfő: Dunaföldvár
  • szeptember 15. kedd: Nagydorog
  • szeptember 16. szerda: Szekszárd
  • szeptember 17. csütörtök: Hőgyész
  • szeptember 18. péntek: Tolna

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptember 14. és szeptember 25. között a pékségeket és a pékáruüzleteket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, indokolt esetben forgalomszámlálást is végezhetnek.

Az igazgatóság munkatársai egész szeptemberben ellenőrzik

  • a zöldség-, gyümölcs-,
  • és ruhakereskedőket.

A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptember 14. és 18. között az alábbi településeken terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

  • szeptember 14. hétfő: Ajka
  • szeptember 15. kedd: Veszprém
  • szeptember 16. szerda: Sümeg
  • szeptember 17. csütörtök: Várpalota
  • szeptember 18. péntek: Veszprém

A NAV ellenőrei az idén még nem vizsgált vállalkozásoknál ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptember 14. és 20. között a pékségeket és pékáruüzleteket ellenőrzik. Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, a pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják, valamint forgalomszámlálást is végezhetnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről