Fontos fenntartani a magyar vállalkozások beruházási kedvét

GYÖRGY László
Budapest, 2020. szeptember 10. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart az Irinyi Terv iparstratégiai támogatásai program 2020. évi eredményeiről a minisztériumban 2020 szeptember 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A megváltozott világgazdasági környezetben fontos fenntartani a magyar vállalkozások beruházási kedvét - hangsúlyozta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a kamarával közösen szervezett országos roadshow zárósajtótájékoztatóján, Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), az ITM és a területi kamarák együttműködésében szervezett programsorozat a szakpolitikai egyeztetést szolgálta a hazai kkv-szektorral a vállalati igényekről a 2021-2027. évek uniós forrásainak felhasználásában. György László elmondta, a magyar gazdaság, a magyar ipar kapacitásai, vállalkozásai versenyképesek a nemzetközi térben, és mindent elkövetnek azért, hogy ez megmaradjon, a technológiaváltó, iparfejlesztő támogatásokkal pedig tovább erősödjön.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátette, ezzel biztosítható, hogy

György László beszámolt arról, az idei roadshow-n 500 vállalkozóval találkoztak személyesen, és konzultáltak arról, hogy a cégek szerint mit képviseljen a kormány az uniós tárgyalásokon, hiszen a 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban soha nem látott összegű forrás várható.

Az ITM államtitkára a konzultáció tapasztalataival kapcsolatban elmondta,

a vállalkozások a 2014-2020-as időszakot eredményesnek minősítették, ugyanakkor kérték a pályázati bürokrácia, az ahhoz kapcsolódó költségek csökkentését, és széles vállalkozói kört elérő pályázatokat szeretnének.

Az államtitkár hangsúlyozta, a tárca a magyar, high-tech és zöld pályázati konstrukciót már ennek figyelembe vételével hirdette meg, előtérbe helyezte a beruházási szemléletet, kevesebb adminisztrációt kért, és a vállalkozók széles körét éri el, a támogatási összeget pedig azonnal odaadják, ami először hitelként funkcionál, és a pályázati feltételek teljesülésével alakul át vissza nem térítendő támogatássá.

György László kitért arra, hogy a növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat is támogatják a 2021-2027-es ciklusban, és támogatják a vállalkozásoknál a munkaerőképesség fejlesztését.

Az ITM államtitkára szólt arról is, hogy tapasztalatok szerint

a tavaszi korlátozó intézkedésekben jelentős mértékben érintett járműiparnak soha nem látott értékű megrendelése van, ami igaz az autógyártókra, és az elsőkörös beszállítókra egyaránt.

A vállalkozások visszajelzéséből pedig kiderül, hogy a második-harmadik körös beszállítók időben elcsúsztatva követik a kapacitáskihasználás bővülését.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a kereskedelmi és iparkamara országos hálózatával megfelelő lehetőséget tudott teremteni a konzultációra.

Az MKIK elnöke jelezte, hogy felmérésük szerint a vállalkozások kapacitáskihasználtsága a válság hatására csökkent. A beruházási szándék fenntartásával egyetértenek, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, a beruházásoknak meg is kell térülniük.