A gazdaságvédelmi akcióterv az építőipart is segíti

Debrecen, 2020. május 22. Földlabdás facsemetét helyeznek el a Deufol német logisztikai cég debreceni gyárán az építkezés bokrétaavató ünnepsége 2020. május 22-én. A leendő csomagoló- és logisztikai üzem 20 millió eurós beruházással Európa legmodernebb logisztikai és csomagolóüzeme lesz, amely egyben a cég délkelet-európai regionális központja is lesz. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaságban, így az építőiparban is elindult már a javulás, ami pedig a GDP 20-21 százalékát lefedő gazdaságvédelmi akciótervnek köszönhető - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára Budapesten az Építők napi díjátadón.
Vágólapra másolva!

Boros Anita, építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár hozzátette

Ráadásul a járványnak pozitív hatása is volt, hiszen felgyorsult az építőipar digitalizációja.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára beszédet mond az Építők napi díjátadón a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara fővárosi székházában Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Bruzák Noémi

A kormány a nemzetgazdaságot meghatározó ágazatként tekint az építőiparra, amely 2017 és 2019 között korábban példátlan termelékenységi mutatókat produkált - mondta az államtitkár, aki szerint

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szintén kiemelte,

2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is az építőipar több mint 20 százalékkal bővítette termelését.

Építkezés Debrecenben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzátette, a koronavírus idei megjelenésekor az ágazatban minden egészségügyi és üzleti kockázatot csökkentő intézkedést megtettek, hogy az építőipar folyamatosan dolgozhasson.

- jelentette ki a szakszövetség elnöke.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, miközben az építőipar kapacitás oldalról jelenleg is képes arra, hogy az elmúlt három évben megszokott lendületben és nagyságrendben kivitelezzen az országban, megrendelés állománya, vélhetően a járvány hatására jelentősen esett.

A megrendelői oldalon a legnagyobb megtorpanást az önkormányzatoknál tapasztalták, miközben az állam 2020 első felében ugyanolyan értékben szerződött az építőiparral, mint egy évvel korábban.

- mondta Koji László.

Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke elmondta, hogy idén az Építők Napját a járványhelyzet miatt nem tudták a hagyományos júniusi időpontban megtartani.

A rendezvényen adták át az Építők Napja alkalmából odaítélt díjakat: miniszteri elismerő okleveleket, a Hollán Ernő díjakat és a Kardos Andor díjat.