Kiderült, mennyit drágultak az építési telkek a fővárosban

lakás ingatlan ház építkezés tetőfedő  család otthonteremtés otthon lakásépítés
lakás ingatlan ház építkezés tetőfedő család otthonteremtés otthon lakásépítés
Vágólapra másolva!
Jelentősen megdrágultak, ugyanakkor meg is fogyatkoztak az elmúlt években a budapesti kisebb építési telkek. A részben a járvány hatására csökkenni kezdő lakásárak ellenére, a telkek ráadásul az utóbbi időszakban is tartják magukat, sőt tovább emelkedik az áruk. A Magyar Nemzet körképe alapján a családok legfeljebb a külső kerületekben tudnak építkezni, sokan ezért inkább Budapest környékét választják.
Vágólapra másolva!

Megállíthatatlannak tűnik Budapesten a kisebb méretű építési telkek árának emelkedése a nagyobb fejlesztési területek felértékelődésével párhuzamosan. Az Ingatlan.com által a lap részére készült összeállítás szerint

a legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek átlagára 62,5 millió forintot tett ki október elején, ami a két évvel ezelőtti alig 49 millió forinthoz viszonyítva 28 százalékos drágulást jelent.

Ezen időszak alatt gyakorlatilag felére csökkent a kínálat: jelenleg alig ezer kisebb eladó telek közül válogathatnak az érdeklődők egész Budapesten. A jelentősen megcsappanó kínálat erős árfelhajtó tényező lehetett, még akkor is, ha az utóbbi napok lakásépítési áfával kapcsolatos bejelentései előtt már lanyhulni látszott az építési kedv.

Budapesten belül ugyanakkor óriási a szórás, ezért célszerűbb kerületenként vizsgálni az árakat. A belső kerületekben gyakorlatilag hiánycikk a telek, a szűken vett Belvárosban nincs is üres hely, az I., a VI. és a VII. kerületben elérhető néhány kisebb foghíjtelek ára pedig több száz millió forint.

Illusztráció dreamstime

A családi ház, ikerház, esetleg a beépíthetőségi szabályok alapján kisebb sorház vagy társasház építésére alkalmas helyekből a legnagyobb kínálat (több mint 150 eladó telek) a III. kerületben található, amely a belső városrészeknél jóval alacsonyabb kategóriát képvisel 77 milliós átlagárral. Itt ugyanakkor kiugró drágulás ment végbe, miután 2018 őszén még 54 millió forintért kínálták a családi ház építésére is alkalmas helyeket. A kertes házas részeket is magukba foglaló Újbudán vagy Zuglóban viszont már jóval százmillió forint fölötti a telkek átlagára, ahogy a Hegyvidéken is.

A családok építkezésére is szóba jöhető, megfizethetőbb városrészek közül mindössze ötben (XVII., XVIII., XX., XXI., XXIII. kerület) alacsonyabb az átlagár harmincmillió forintnál.

Miután Csepelen a jobb telkek a jelek szerint „elfogytak", jelentős árcsökkenés történt: míg két éve csaknem 19 millió forint volt az itteni telkek átlagára, a most elérhetőké mindössze 10,5 millió forint.

Forrás: ingatlan.com

Ezzel ellentétes módon kirívóan drágultak a soroksári telkek, két év alatt 13,5 millióról több mint húszmillió forintra. Pesterzsébeten 24,5 millió forint a legfeljebb 1500 négyzetméteres telkek átlagára, a XVII. és a XVIII. kerületben pedig az átlagár alig marad el a harmincmilliótól.

A fiatal családosok körében kedvelt Budafokon lényegében stagnálnak az árak, jelenleg 35,5 millió forint az átlag. Ugyanakkor az eladó telkek négyzetméterára negyvenezerről ötvenezerre nőtt, vagyis egyre kisebb (és adott esetben kevésbé jó adottságú) telekkel kell beérniük az itt építkezni vágyóknak. A kínálat a XXII. kerületben két év alatt a felére apadt.

Árak szempontjából ezek azok a városrészek, amelyek még „versenyezni" tudnak az agglomerációval, ahol egyébként már számos településen haladja meg az átlagár a harmincmillió forintot. A Magyar Nemzet egy korábbi cikkében bemutatta, hogy ezek főleg az agglomeráció nyugati és északi szektorához tartozó települések: Budaörsön például 57, Nagykovácsiban 37, Dunakeszin 36 millió forint az átlagos telekár. Összességében Pest megye településein két év alatt harmadával mentek fel az árak, jelenleg 16 millió a kínálati átlag.