ITM: A közlekedési társaságok csatlakozzanak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

BOROS Anita
Budapest, 2020. november 4. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban tartott sajtótájékoztatón 2020. november 4-én. A minisztérium kéri, hogy közlekedési vállalatok és azokhoz kapcsolódó szervezetek csatlakozzanak a november utolsó hetében megrendezendő Európai Hulladékcsökkentési Héthez. MTI/Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A közlekedési vállalatok és a hozzájuk kapcsolódó szervezetek gondolják át, hogy mi mindent tehetnek a hulladékmennyiség csökkentéséért és csatlakozzanak a november utolsó hetében megrendezendő Európai Hulladékcsökkentési Héthez - mondta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Mosóczi László az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón megjegyezte:

A minisztérium az elmúlt időszakban az egyetemeket, a kereskedelmi vállalkozásokat, a sportszervezeteket és a kulturális intézményeket is felszólította az akciósorozatban való részvételre; összesen tizenkét ágazatot céloztak meg.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Mohai Balázs

Mosóczi László megjegyezte: fontos lenne a legjobb hulladékkezelési gyakorlatok szélesebb körben történő elterjesztése.

Mint mondta,

egyes vállalatok a gyártási tevékenységnél keletkező hulladék 99 százalékát már képesek újrahasznosítani.

Az államtitkár szerint kiemelten kell foglalkozni továbbá a közlekedési infrastruktúrák mentén elhelyezett hulladékok problémájával, ezek a csomópontok ugyanis sokszor szemétgyűjtőként működnek. Újságírói kérdésre elmondta, hogy lakossági bejelentésre már 625 tonna illegális hulladék eltávolítása történt meg ebben az évben.

Boros Anita ismertette, hogy

idén a hulladékcsökkentési héthez kapcsolódóan alkotói pályázatot hirdet meg a minisztérium, a legjobb ötleteket - az európai díjkiosztó mellett - Magyarországon díjazni fogják.

Az államtitkár reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az egy hétig tartó akciósorozat arra ösztönzi a különböző ágazatokat, így a közlekedési iparágat is, hogy a hulladékkezelésben hosszabb távon is tudatosak legyenek.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Mohai Balázs

Boros Anita az MTI kérdésére elmondta, hogy a nagy állami társaságok - például a Magyar Államvasutak, a Magyar Közút - részvételére számítanak, de minden olyan szervezetet meghívnak a programban való részvételre, amelynek fontos a hulladékmennyiség csökkentése.

A környezetvédelmi program iránt érdeklődő cégek és szervezetek november 13-ig regisztrálhatnak a hulladekcsokkentesihet2020.hu oldalon.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg, Magyarországon 2012 óta tartják meg a programot; tavaly 411 eseménnyel. A kezdeményezésben részt vevő országokban egy teljes héten keresztül önkéntesek hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára.