Jelentős tőkeemelés a Gránit Banknál

gránit bank
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A Gránit Bank online sajtótájékoztatót tartott, amelyen részt vett Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató, valamint felszólalt Varga Mihály pénzügyminiszter is. A pénzintézet 4,29 milliárd forintos tőkeemelést jelentett be.    
Vágólapra másolva!

Varga Mihály pénzügyminiszter előadásában elmondta, hogy a Gránit Bankban most megvalósuló tőkeemelés teljes egészében megfelel a kormány pénzügyi-politikai törekvéseinek.

Összesen 4,3 milliárd forintos befektetést kap a hitelintézet, melynek célja, hogy az innovatív fejlődés folytatódjon, az eddigieknél is több vállalati és lakossági ügyfél kerüljön a bankhoz és a bank ezeket ki tudja szolgálni.

A tőkeemelés célja az is, hogy a bank megjelenhessen a nemzetközi piacokon, sőt, a Budapesti Értéktőzsdén is. Ezek reális célkitűzések - fogalmazott Varga Mihály -, a bank által nemrégiben kiadott tíz éves összefoglaló anyag tartalmára építve ez a következő időszakban meg is történhet.

2019-ben a bank immár a hatodik évét zárta nyereségesen, idén pedig a közismerten nehéz esztendő és a körülmények ellenére is

- tájékoztatott a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter előadásában azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a pénzintézet működése igen eredményesnek számít, a költséghatékonysági mutatója kétszer jobb, mint a hazai bankrendszer átlaga. Egy olyan bankról van szó, amely az indulás óta folyamatosan javította az eredményeit.

2010-ben a Gránit egy „üres" bankként indult el, meg kellett tölteni tőkével is, élettel is, ügyfelekkel is.

Ma már 70 ezer ügyfélszámlát kezel, mérlegfőösszege az induláskori mérlegfőösszeg hetvenszeresére növekedett.

Ez az 500 milliárd forintos mérlegösszeg stabilan a középkategóriába teszi a bankot. Varga Mihály kijelentette, hogy nagyon bízik abban, hogy a tíz legnagyobb bank közé kerül a Gránit Bank.

A sikeres működés volt az alapja annak, hogy a Széchenyi Alapok és egy magánvállalkozás, illetve annak a tulajdonosa úgy döntött, hogy segít felgyorsítani a fejlődési folyamatot és ezzel a tőkebefektetéssel tőkeemelést hajt végre a bankban. Mivel pénzügyi befektetésről van szó, a segítség természetesen az üzleti befektetésekre vonatkozó szabályok szerint történik, az állam részéről a Széchenyi Alapok által kezelt Kárpát-medencei Vállalkozásfejlesztési Kockázati Tőkealap végzi a befektetést, ami a megfelelő garanciális szabályok betartásával történik.

A pénzügyminiszter három fő elemet emelt ki abból, hogy mit vár az állam a befektetéstől:

  • Egyrészt tovább emelkedik a bank értéke és az itt elhelyezett tőke gyarapodik, értékesebbé válik.
  • Másodsorban az eddigieknél is gyorsabbá válik a pénzintézet fejlődése. Már 2014 óta egy nyereséges bankról van szó, tehát eddig is a szokásos banki átlagos fejlődési ütemet meghaladó volt a növekedés, amit a reményeik szerint a tőkemelés még tovább gyorsít majd.
  • A harmadik elem, hogy megkezdődjön a terjeszkedés, jelentsen ez akár külföldi, akár tőzsdei színre lépést. Mivel az állam korábbi befektetése is megtérült, és teljesítette az állam reményeit, ezért hozták meg most a befektetési döntést.

Varga Mihály előadásában arról is beszélt, hogy a hazai pénzintézetek a kormány fontos partnerei voltak és jelenben is azok abban a munkában, amely a járvány gazdasági hatásának enyhítése érdekében történik. A bankok által fizetett hozzájárulás a járvány első hulláma alatt vagy éppen a hitelmoratórium intézkedése során megmutatta, hogy képesek vagyunk együttműködni és ezzel hatékonyabbá tenni a járvány okozta válság elleni fellépést.

A magyar kormány és a magyar társadalom is számíthat a magyar pénzintézetekre a nehéz időkben.

Az állampapírok forgalmazásában, vagy a babakötvények, Babaváró hitel forgalmazásában akár a pénzügyi tudatosság emelésében is a Gránit Bank élen jár, így azok a kormányzati gazdaságpolitikai és pénzügypolitikai elvárások, amelyek megfogalmazódtak, azok a bank számára is vonzóak voltak és így együtt tudtak dolgozni - fogalmazott a pénzügyminiszter.

Az online sajtótájékoztató a Gránit Banknál, középen Varga Mihály pénzügyminiszter és éppen előadást tart Hegedüs Éva, a bank elnök-vezérigazgatója Forrás: Origo

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a digitális banki modellel működő pénzintézeteknél - különös tekintettel a koronavírus-járványra - a járvány hatásait a digitális eszközökkel könnyebben tudjuk kivédeni. A bank élen járt az online számlanyitásban és akár egy szelfivel is lehet most már bankszámát nyitni. Az állampapír forgalmazásnál és a Babaváró kölcsön felvételénél is ezeket az eszközöket lehet alkalmazni. Ezek nagyon fontosak, mert a veszélyeztetett korosztály számára ez egy nehezebb időszak most a mindennapi élet tevékenységének a folytatásában, értve ez alatt a bankolást is. Ha megteremtjük annak a lehetőségét, hogy ilyen eszközöket is lehessen alkalmazni, akkor tettünk egy nagy lépést abba az irányba, hogy az élet ne álljon le - fejtette ki a pénzügyminiszter.

Hegedűs Éva a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója online sajtótájékoztatón tartott előadásában elmondta, hogy a közel 500 milliárd forintos mérlegfőösszegű hitelintézetnél az eddigi innovációk és eredmények minden esélyt megadnak arra, hogy a következő évtizedben egy új fejlődési szakaszba lépjen a Gránit Bank.

Az az ambíciójuk, hogy a következő tíz évben a mérlegfőösszeg alapján a magyar bankrendszer 5-10 legnagyobb bankja közé kerüljenek.

Jelenleg a 13. helyen állnak, noha tíz éve a harmincadik helyezés alatt voltak.

Ezek a fejlődési eredmények jól szolgálják a következő évtized növekedését, amelyhez jelentős segítséget nyújt az a tőkeemelés, melyet a mai napon jelentettek be.

- tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A növekedés három pilléren nyugszik: üzleti modelljük egyszerre célozta meg a digitális szolgáltatások kialakítását, a konzervatív hitelezést, és azt az üzleti stratégiát, hogy - a neobankoktól eltérően - nem csak egy-egy ügyfélszegmenst céloztak meg szolgáltatásaikkal, hanem egyszerre többet is.

A bank az elmúlt 10 évben folyamatosan növelni tudta a mérlegfőösszeget.

Fontos szerepe volt ebben többek közt az alkalmazott üzleti modellnek, a konzervatív hitelezésnek, az innovációknak is, illetve a kezdetektől alkalmazott digitális ügyfélkiszolgálásnak.

A nemzetközi digitális bankokhoz és a neobankokhoz képest a Gránit Bank sajátossága, hogy egyszerre fókuszált a gyors profitabilitást lehetővé tevő vállalati hitelezésre, azon belül is elsősorban a kkv-hitelezésre és kezdetektől fogva digitális módon nyújtotta számlaszolgáltatását a lakossági ügyfélkörnek. 2010-ben, a bank indulásakor a hazai bankok a válság következményeinek a felszámolásával voltak elfoglalva, nem nagyon volt energia a bankrendszerben az új hitelkihelyezésekre. A Gránit olyan ügyfélkört célzott meg 2010-ben, akik hosszú időn keresztül megfelelő cash-flow-val, megfelelő biztosítékkal tudják a saját növekedésüket és ezáltal a bank növekedési ambícióit is szolgálni. A bank indulásakor az internet és mobilbanki penetráció olyan mértékű volt, amely alapján reálissá vált a digitális ügyféligény kiszolgálása, amit a pandémia csak fokozott. A hitelintézet működésének alapja a folyamatos innováció és a felhasználói élmény növelése. A hitelállomány folyamatosan növekedett a kezdetektől fogva, ezen belül a bank üzleti fókusza és stratégiája alapján a vállalati hitelezésnek van dominanciája. A betétállomány folyamatosan nő, annak több mint 24 százaléka lakossági forrás.

Hegedüs Éva beszámolt arról is, hogy tapasztalatuk szerint a bank innovációit az ügyfelek honorálják.

Havonta átlagosan több mint 500 számlanyitás történik, ezek 70-80 százaléka digitális platformon érkezik.

Az innovációk tekintetében igazodva a nemzetközi trendekhez, először a pénzforgalmi szolgáltatásokat helyezték fókuszba, és ebben több esetben nem csak Magyarországon, de nemzetközi viszonylatban is az elsők voltak. A második legfontosabb szakasz a megtakarítások, betétek tekintetében a digitális csatornákon keresztüli értékajánlat nyújtása, végül az elmúlt egy évben a hitelezést tekintve a digitális csatornák kerültek a célkeresztbe.

Videóbank-szolgáltatásban nemzetközi viszonylatban is elsőséget szereztek, ma már bankszámlát is lehet nyitni ezen keresztül. 2016-ban a Gránit Bank volt az első, amely az újgenerációs technológiával a mobilbankba költöztette a fizetést. Betétlekötésnél az ügyfeleik kedvence a mobilbank, állampapír vásárlásban pedig a videóbank.

A hitelezés tekintetében is igyekeznek az ügyfelek kényelmét szolgálni, így

a Babaváró hitel esetében azon dolgoznak, hogy egyszer se kelljen bemenni a bankba, de ebben jogszabályalkotói segítségre is szükség van.

Az NHP hitelt az év elején kezdték el forgalmazni és napokon belül megjelenik a bank termékkínálatában az úgynevezett kiszámítható hitel, ahol az ügyfél pár kattintással kiszámolhatja, hogy számára a Gránit Bank mennyi hitelt tud nyújtani, amennyiben a megadott adatok a valóságnak megfelelnek.

A bank növekedésének legfontosabb forrása a tőke. Amennyiben a cégbírósági bejegyzés megtörténik, mint utolsó lépcső, úgy a bank saját tőkéje jelentős mértékben növekszik.

Ez az év a pandémia ellenére jól alakult, az első 9 hónap eredménye terven felüli, megközelíti a tavalyi egész éves eredményt.

A növekedés a bankrendszerhez képesti gyorsabb hitel és betétállomány növekedésének az eredménye. A nemzetközi befektetési szabályoknak megfelelően a bank pénzügyi, adó és jogi auditja, továbbá a bank értékelésének szakértői ellenőrzése következtében a befektetők 4,3 milliárd forintos befektetésről döntöttek. A Széchenyi Alapok 3 milliárd forintos tőkét jegyzett, a Nyúl Sándor magánbefektető tulajdonában lévő társaság pedig 1 milliárd 290 millió forintot. A bank stratégiájának lényeges eleme, hogy a megtermelt profitot a tulajdonosok nem veszik ki, hanem azt a tőke gyarapítására fordítják. Az elmúlt időszakban az eddigi várható összeget is figyelembe véve 4,6 milliárd forintos összeget fordítottak a profitból tőkemelésre. A tőkeemelés célja a növekedési képesség erősítése és a tőzsdei bevezetés.

A tőkebefektetéssel a tőzsdére készül a GRÁNIT Bank Forrás: Gránit Bank

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy kockázati tőkebefektetőként mikor tervezik az exitet, a néhány éven belüli tőzsdére lépés célját emelte ki, amit „záros határidőn belül" vár, de erre még nincs pontos dátum.

Nyúl Sándor, a Gránit Bank felügyelő bizottságának elnöke, magánbefektető arra a kérdésre, hogy miért tartja jó befektetésnek a Gránit Bankot, úgy válaszolt, hogy az eddigi érvek mellett egy személyes érve is van: kezdetektől fogva nyomon tudta kísérni a bank fejlődését és öt évig már része volt a portfóliójának a banki részvény. A jövőkép ma a járvány miatt változatos, de a bank menedzsmentje „óriásit teljesített", és a menedzsment elkötelezettsége a célok iránt megvan, ami a döntőnek számít.

Hegedüs Éva végül tájékoztatást adott arról, hogy a Széchenyi Tőkealap 7 százalék körüli részesedést szerez a bankban, a Nyúl Sándor tulajdonában álló társaság tulajdoni részesedése 3 százalékos nagyságrendű.

Eddig minden kérdésben konszenzusban döntöttek, és a ez a jövőben is így történik - mondta az elnök-vezérigazgató.

- hangsúlyozta Hegedüs Éva.

A banknak jelenleg tíz tulajdonosa van és az elnök-vezérigazgató legfontosabb ambíciója, hogy a részvényesi érték folyamatosan növekedjen a jövőben is, ahogy - független elemzők értékítélete szerint - eddig is így történt.