Magyar siker: egyszer használatos műanyagot lebontó koktélt készítettek

petpalack
Az egyszer használatos műanyag PET-palackok komoly szennyező forrásnak számítanak
Vágólapra másolva!
Két hét alatt bármilyen, egyszerhasználatos műanyagot lebont két magyar fiatal lány által előállított, a világon egyedülálló baktériumkoktélt. Már kezdődik is az ipari tesztelés, de a Poliloop nevű biotech startupra már a befektetők is felfigyeltek.
Vágólapra másolva!

A Poliloop nevű startupot Madaras Liz és Lévay Krisztina alapította, akik a Budapesti Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedtek meg. Az egyetemi óráik után és hétvégente, saját erőforrásból kezdtek laboratóriumi kutatásokba, amely során azt kezdték vizsgálni, hogy szakterületükön hogyan segíthetnék a természet védelmét.

Körülbelül két év fejlesztés után

egy olyan baktériumkoktélt sikerült előállítaniuk, amely a - főként élelmiszeriparban használt - egyszer használatos műanyag csomagolásokat mintegy 6-8 hét alatt lebontja.

A folyamat végére a műanyagok újra természetazonos anyaggá válnak, hisz a lebontással szerves iszapot és komposztot kapnak, amiből bioműanyag is előállítható.

A Poliloop által felfedezett baktérium néhány hét alatt képes lebontani az egyszer használatos műanyagokat (a kép illusztráció) Forrás: Ecostuff Romania

Ezzel a megoldással a Poliloop megteremt egyfajta körkörös gazdaságot, vagyis ugyanaz a műanyag csomagolás folyamatosan újrafelhasználhatóvá válik.

Az eljárás minden előzetes kémiai kezelés, feldolgozás és komolyabb tisztítás nélkül képes eltüntetni a műanyagot, ráadásul nem szabadul fel semmilyen káros anyag sem a folyamat során.

A Poliloop azonban nem csak a találmányuk, hanem a befektetések terén is felkeltette az érdeklődést.

Tavaly bekerült egy amerikai Techstars akcelerátor három hónapos programjába, egy másik Techstars-startuptól pedig az értékesítés és a marketing feladatokba segítenek bele. Most az ipari tesztelés következik, mely ha sikeres lesz, akkor akár több, Fortune 500-as (az Egyesült Államok ötszáz legnagyobb árbevételű nyílt részvénytársaságának listája) cég is jelezte, hogy együttműködne a céggel.

A Techstars húszezer dollárt és háromhavi képzést ajánlott hat százalék tulajdonrészért cserébe, a program végén pedig további százezer dollárt (kb. 31 millió forintot) fektettek be átalakuló tagi kölcsön formájában, amit most, a magyar Vespucci Partners befektetésekor konvertált részvényekre. A Vespucci Partners kétmillió dollárt (kb. 630 millió forintot) fektetett be kisebbségi tulajdonrészért cserébe, amit a cég főleg a skálázódás és ipari tesztelés finanszírozására fordít majd. Az alapítók továbbra is többségi tulajdonban maradtak.

Forrás: Forbes.hu