Elérte a 2000 megawattot a magyarországi összes napelem kapacitás

ALTEO, naperőműpark, napelem
Vágólapra másolva!
Elérte a 2000 megawattot (MW), vagyis a Paksi Atomerőmű beépített kapacitásával (2012,8 MW) összevethető a magyarországi összes napelem kapacitás. Ebből az ipari méretű naperőművek együttes teljesítménye 1361,3 megawatt a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. (MAVIR) legfrissebb adatai szerint - áll közleményükben.
Vágólapra másolva!

A magyarországi napenergiahasznosításban az ipari méretű (50 kW és az a feletti beépített teljesítőképességű) napelem parkok elterjedése a rendszerirányító statisztikai adatai szerint, 2015-ben vett komoly lendületet, amikor az előző évhez képest több, mint háromszorosára ugrott meg a beépített napelem kapacitás, de még így is, csupán 30,9 MW volt.

Két évvel később, 2017-ben lépte át a 100 megawattos határt, tavaly megközelítette az 1000 MW-ot, az idén pedig az 1400 MW-os szintet.

A MAVIR adatai azt mutatják, hogy a 2017-es beépített napelem kapacitás a magyarországi erőműpark összes beépített teljesítményének még mindössze 1,2 százalékát tette ki, ezzel szemben most december 1-jén, már 13,8 százalékos részesedésnél jár.

Illusztráció Forrás: ALTEO

A nukleáris energiával való összevethetőség kizárólag a beépített teljesítőképesség nagyságára vonatkozik, az időjárásfüggő, illetve a jellemzően alaperőművi technológiák, mint a nukleáris is, rendelkezésre állása nem összehasonlítható, egymást kiegészítő technológiákról van szó, a karbonmentességet célzó energiaátmenetben.

A magyarországi napelem kapacitások kihasználtsága 2020-ban közel 3 százalékkal volt magasabb az előző évhez képest, 18,8 százalékos volt.

Ha csak a napfényes órákkal számolunk, akkor ez a mutató 2020-ban 33,4 százalék, szemben a paksi blokkok 90 százalék fölötti rendelkezésre állási mutatójával. A fotovoltaikus teljesítőképesség gyors és jelentős mértékű bővülése éppen ezért jelent kihívást a villamosenergia-rendszer számára, a rendszeregyensúly fenntartása szempontjából. A MAVIR azonban kiemelten fontosnak tartja, hogy valamennyi olyan törekvés megvalósuljon, amely lehetővé teszi a termelők egységes csatlakozását a hálózathoz, valamint amelyek megfelelő ösztönzőket biztosítanak a megújuló termelésbe való beruházásokhoz és teljes villamosenergia-piaci és villamosenergia-rendszerbeli integrációhoz.

Illusztráció Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

A háztartási méretű (50 kW alatti beépített teljesítőképességű, nem engedélyköteles termelőegységek) napenergia hasznosítás felfutása valamelyest egyenletesebb volt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint.

Már 2011-ben 2,9 MW-nyi napelem üzemelt a családi házaknál, amikor az ipari méretű hasznosítás még mindössze 0,4 MW volt.

A háztartási napelemek együttes teljesítménye 2015-ben lépte át a 100 MW-os szintet, a növekedés 2017-ben gyorsult fel, és az elmúlt három évben folyamatos volt, egészen a szeptember végén regisztrált 640,2 MW-ig.