Lehengerlő ütemben áramlik a tőke a brit technológiai szektorba. Olyannyira, hogy a befektetések növekedési üteme már lenyomja az USA-ban és Kínában tapasztalt bővülést is.

Tavaly rekord évük volt a brit startupoknak, mivel a fiatal vállalatokba áramló kockázati tőke 44 százalékkal 13,2 milliárd dollárra emelkedett – derül ki a Tech Nation és a Dealroom felméréséből. A friss adat pedig akkor igazán látványos, ha számításba vesszük, hogy 2019 januárja és decembere között az USA-ban a technológiai befektetések 20 százalékkal, míg Kínában 65 százalékkal csökkentek.

Az üzletek összesített értékét tekintve azonban az USA és Kína még mindig előzi Nagy-Britanniát. Előbbi esetében a teljes összeg 116 milliárd, míg utóbbinál 33,5 milliárd dollár volt.

Európa felemelkedése

Az adatok emellett azt mutatják, hogy a brit befektetések közel fele amerikai és ázsiai szereplőktől érkezett. Ennek az az oka, hogy tavaly számos nemzetközi befektető igyekezett lecsapni a brit és európai lehetőségekre. A régió ugyanis relatíve olcsónak számított, miközben egyre nőtt az érdeklődés például a pénzügyi technológiában (fintech) utazó vállalatok iránt.

A fintech azonban nem az egyetlen vonzó terület Európában. Az olyan feltörekvő szektorok, mint a mesterséges intelligencia vagy a tiszta energia szintén jelentős tőkebeáramlásokat könyvelhettek el. A Benevolent AI nevű egészségügyi vállalat például 90 millió dollárt szerzett, míg a virtuális valóságban utazó Melody 60 milliót. Az Ovo energiacég mindeközben 260 millió dollárnyi friss tőkét kapott.

Ömlik a tőke a brit technológiai cégekbeForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Nagy-Britannia és Európa az elmúlt 20 év során a globális technológia pálya szélén helyezkedett el a befektetők szemében. Két évtizedre volt szükség, de az adatok most már egyértelműen azt mutatják, hogy Nagy-Britannia masszív szereplő a világ technológiai szektorában – mondta a CNBC-nek Saul Klein, a LocalGlobe kockázati tőkebefektetési vállalat társalapítója.

A brit térnyerést az is mutatja, hogy az európai technológiai cégekbe áramló, közel 40 milliárd dollárnyi tőkének nagyjából harmadát vitték el a szigetország vállalatai 2019-ben. Mindazonáltal más országban is komoly növekedést élvezhettek a startupok. Németországban például a kockázati tőke beáramlás 41 százalékkal 7 milliárd dollárra bővült, míg Franciaországban 37 százalékos növekedés mellett 5,2 milliárd dolláros volt a tőkeemelés összértéke.

Növekvő vonzerő

A brit vonzerőt a szigetország teljes üzleti képe adja. Nemcsak a támogató üzleti környezet, de a földrajzi elhelyezkedés, a nyelv, valamint a kiváló oktatási intézmények is közrejátszanak abban, hogy a befektetők különösen kedvelik Nagy-Britanniát – hangsúlyozta Matt Warman, az ország digitális minisztere.

Európa egyre erősebb a nemzetközi technológiai szektorbanForrás: Cultura Creative/A. Tamboly/Tamboly

Árnyalja azonban a helyzetet, hogy a mostani brit számok azért is olyan látványosak nemzetközi összevetésben, mert az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus mindkét országban óvatosságra ösztönözte a befektetőket, ami erősen visszafogta a friss tőkeáramlást a világ két legnagyobb gazdaságában.

Emellett ebben a hónapban igen fontos döntés is születik a tervek szerint a szigetországban. Hamarosan eldőlhet ugyanis, hogy az állam engedélyezi-e a Huaweinek a hozzáférést az ország 5G hálózatához.