A Dunaújvárosi Egyetemen diplomát szerzett pályakezdő műszaki szakemberek munkabére átlagosan bruttó 450 ezer forint, így közel 25%-kal meghaladhatja az átlagfizetést ezen a területen - derül ki a Diplomás Pályakövetési rednszer adataiból. De, hogy mivel foglalkozik valójában egy gépészmérnök szakon végzett pályakezdő? Mennyi a kezdőbére? És mi a különbség két eltérő intézmény azonos képzése között? Az alábbi videóból minden kiderül!

Hallgatókat kérdeztünk az Educatio oktatási szakkiállításon arról, mire számíthat, aki a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján a gépészmérnök szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon:

  • 2014-ben 5 618 fő
  • 2015-ben 5 521 fő
  • 2016-ban 5 334 fő
  • 2017-ben 4 825 fő
  • 2018-ban 4 948 fő
  • 2019-ben 5 229 fő

volt.

Mekkora a kezdőbér?

A Felvi.hu felsőoktatási portálon az Oktatási Hivatal által közzétett Diplomás Pályakövetési Rendszerének 2018-as adatai alapján

ezen a területen bruttó 403 947 forint az átlagbér.

De még ennél is 25%-kal többet kereshetnek a Dunaújvárosi Egyetemen végzettek, derül ki a 2017-es Diplomás Pályakövetési rendszer adataiból. Ennek oka, hogy a piaci igényekhez alkalmazkodó képzéseivel nagy szerepet tölt be a diplomás szakemberek képzésében a régióban. Ugyanis az egyetem célja, hogy magas színvonalú, gyakorlatorientált tudást nyújtson hallgatói számára, akik az értékes diploma birtokában nagy sikerrel integrálódhatnak a munkaerőpiacon. Ebből a célből pedig január 18-án, szombaton 9 órakor Családi Nyíltnapot is tartanak, hogy mindenről tájékoztassák az érklődőket.

De mit ad a képzés?

A képzés célja gépészmérnökök képzése, akik alkalmasak gépek és gépészeti berendezések üzemeltetésére és fenntartására, a gépipari technológiák bevezetésére, illetőleg alkalmazására, a munka szervezésére és irányítására, a műszaki fejlesztés, kutatás és tervezés átlagos bonyolultságú feladatainak ellátására a munkaerőpiac igényeit is figyelembe véve.

A képzési idő 7 félév, vagyis 3 és fél év.

A szakmai gyakorlat legalább hat hét időtartamot elérő, szakmai gyakorlóhelyen szervezett gyakorlat. A szakmai gyakorlat kritérium követelmény.