Globális kockázatot jelent az indiai gazdaság lassulása

görög témához Nemzetközi Valutaalap,  IMF Washington
The seal of the International Monetary Fund is seen on a headquarters building in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) visszavágta az indiai gazdaság növekedési kilátásait, de a szervezet több feltörekvő piactól is lassulást vár. Az IMF emellett figyelmeztetett, az egész világgazdaságra nézve kockázatokat jelent az indiai növekedés gyengélkedése.
Vágólapra másolva!

A feltörekvő piacok általános lassulása elsősorban annak köszönhető, hogy India igen erősen behúzza a féket – ezzel foglalható össze a Nemzetközi Valutaalap (IMF) prognózisa. A washingtoni székhelyű szervezet most úgy számol, hogy az indiai növekedés 4,8 százalékos lehetett 2019-ben, köszönhetően az úgynevezett árnyékbankrendszerre (a nem konvencionális pénz- és hitelintézetek) nehezedő nyomásnak, illetve a gyenge vidéki jövedelem-emelkedésnek – írja az Asia Times.

Emellett az IMF indiai származású vezető közgazdásza, Gita Gopintha kiemelte,

a 2020-as világgazdasági növekedés fölpattanása is igen bizonytalan lábakon áll, elsősorban olyan gazdaságok kérdéses teljesítménye miatt, mint Argentína, Irán vagy Törökország.

Ehhez jön még, hogy több nagy fejlődő vagy feltörekvő gazdaság is alulteljesítő, például Brazília vagy Mexikó.

India behúzza a féket

India kapcsán az IMF 5,8 százalékos növekedést vár 2020-ra, ami elég komoly, 1,2 százalékpontos vágás a legutóbbi prognózishoz képest. Ráadásul ilyen mértékű visszafogásra egyetlen más feltörekvő piac esetében sem került sor. A Valutaalap a döntést elsősorban a hazai hitelpiac kedvezőtlen állapotával indokolta.

Bár a szervezet kiemelte, hogy a monetáris és fiskális élénkítések 2021-re 6,5 százalékos GDP-növekedést eredményezhetnek Indiában, ez még így is 0,9 százalékponttal marad el az októberben várt teljesítménytől.

Globális kockázatot jelent az indiai növekedés lassulása Forrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

Ebben a hónapban egyébként India Nemzeti Statisztikai Hivatala azt vetítette előre, hogy a GDP-növekedés 11 éves mélypontra, 5 százalékra zsugorodhat a jelenlegi pénzügyi évben. Ezzel párhuzamosan az indiai központi bank decemberben szintén 5 százalékra fogta vissza a növekedési várakozását.

A világgazdaság egészét tekintve a Valutaalap úgy számol, hogy 2020-ban 3,3 százalékos lehet a növekedés a 2019-es 2,9 százalék után – ez egyébként a leglassabb ütem lenne az elmúlt 10 évben.

Az IMF a tavalyi és az idei növekedési várakozását is 0,1 százalékponttal csökkentette októberhez képest. 2021-ben a növekedés 3,4 százalékos lehet, ami 0,2 százalékponttal marad el az októberben várttól.

A nagyok jövője

A mostani jelentésnek egyetlen nagyobb ország örülhet igazán: Kína. A Valutaalap szerint ugyanis a világ második legnagyobb gazdasága sokat profitálhat abból, hogy enyhülnek az USA-val fennálló kereskedelmi feszültségek. Az IMF most 6 százalékos növekedést vár Kínától 2020-ra, ami magasabb az októberi 5,8 százaléknál.

Kína jól járhat a kereskedelmi konfliktus enyhülésével Forrás: Shutterstock

A másik oldalról az Egyesült Államok 2 százalékos GDP-növekedést produkálhat ebben az évben, ami 0,1 százalékponttal alacsonyabb az októberben vártnál.

Az IMF a vágást a 2017-es adócsökkentések hatásainak kifutásával, illetve a jegybanki élénkítések mérséklődésével indokolta.

Végül az eurózónától 1,3 százalékos bővülést vár 2020-ra a szervezet, ami szintén 0,1 százalékpontos vágás az októberi prognózishoz viszonyítva. Itt elsősorban a német feldolgozóipar szűkülése, illetve a spanyol belső kereslet gyengélkedése indokolta a csökkentést.