Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar

Az Országgyűlés plenáris ülése
Tállai András
Vágólapra másolva!
A gazdasági növekedés szempontjából jubileumi volt a 2019. október 1-je és december 31-e közti időszak, ugyanis pont ez volt a tizedik olyan negyedév, amikor a GDP bővülése éves alapon meghaladta a 4 százalékot. A magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélése egyre kedvezőbb, a hitelminősítők, az elmúlt néhány napban például a Japan Credit Rating Agency és a Standard & Poor's is elismerték a magyar gazdaság teljesítményét - tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Vágólapra másolva!

Tállai András kijelentette, jóval az Európai Unió növekedése felett teljesített a magyar gazdaság. A gazdasági növekedés a tavalyi negyedik negyedévben - az elemzők által várt 4,2 százaléknál is magasabb - 4,5 százalék lett, az év egészében pedig 4,9 százalék. A Központi Statisztikai Hivatal adatai arról tanúskodnak, hogy a magyar gazdaság kifejezetten erős, és a gyenge európai (így például a német) növekedés minimálisan érezteti a hatását.

A tagállamok közti versenyben az elmúlt évekhez hasonlóan, 2019-ben is dobogós helyezést értünk el - értékelte az eredményeket az államtitkár.

Tállai András Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Minden mutató szerint a magyar gazdaság az egyik legversenyképesebb gazdaság Európában, és egyedülálló abban, hogy évek óta minden makrogazdasági adat jól alakul - emelte ki Tállai András. Ekkora mértékű gazdasági növekedés, csökkenő államadóssággal és fegyelmezett költségvetéssel együtt rendkívül ritka együttállás, hiszen a gyakorlat az, hogy egymás rovására lehet csupán ezeket a folyamatokat erősíteni vagy gyengíteni.

A befektetési kategóriában

A magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélése egyre kedvezőbb. Emlékeztetett, hogy már 2016 óta mind a három nagy nemzetközi hitelminősítő intézetnél a befektetési kategóriában van Magyarország.
Tavaly februárban a Standard & Poor's és a Fitch Ratings is egy fokozattal javította a magyar államadósság besorolását. Gazdaságpolitikánk eredményességét elismerve február 14-én a Standard & Poor's a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság befektetési ajánlású, "BBB" szintű besorolásának kilátását.

A pozitív kilátás azt jelzi, hogy az S&P a következő 24 hónapban újra felminősítheti Magyarországot - magyarázta az államtitkár. A gazdaság jó teljesítménye állt a Japan Credit Rating Agency (JCRA) pénteki felminősítésének hátterében is - vélekedett az államtitkár. A JCRA Magyarország devizaadósság minősítését "BBB+"-ról "A-"ra, a forintadósságét pedig "A-"-ról "A"-ra javította - jegyezte meg.

Gyorsan csökkent az államadósság

Tállai András kitért arra is, hogy bár az államadósság GDP-arányos rátája jelenleg még 60 százalék feletti, de az elmúlt években gyorsan csökkent, és az adósság finanszírozási szerkezete is látványosan javult.

Az államadósság devizaaránya - az Államadósság Kezelő Központ nyilvántartása szerint - a 2011. évi 52 százalékról mára 20 százalékra mérséklődött, amit tovább csökkentett az 1 milliárd dollárnyi devizakötvény év elejei visszavásárlása.

Csökken az országkockázati felár

Eközben a biztos finanszírozónak tekintett lakosság súlya jelentősen növekedett. A magyar országkockázati felár (CDS) pedig az év eleje óta kiemelkedően, a lengyel szint alá csökkent - tette hozzá.

A hitelminősítők döntéseit manapság az óvatosság jellemzi. Többek között ezért is bír kiemelkedő jelentőséggel az, hogy a kedvezőtlen európai kilátások és a koronavírus miatti bizonytalan helyzetben javította pozitívra a hazánkra vonatkozó kilátást a Standard & Poor's, a JCRA meg felminősítéssel díjazta Magyarország gazdasági teljesítményét - húzta alá Tállai András.