2020 egyik legnagyobb kihívása a munkáltatók számára a tehetséges munkaerő bevonzása, ezt jól tudjuk. De mi kell ehhez? A Kinnarps, a KYAT Group és az SSC Heroes egy közös kutatással szerezte meg a válaszokat arra a kérdésre, hogy mi kell ma az irodában dolgozóknak?

„A Te irodád!" kérdőívet több, mint 1000 válaszadó töltötte ki. A kérdőív célja az volt, hogy kiderüljön, mi alapján választanak ma munkahelyet az irodai dolgozók, mi motiválja őket, hogy jól, sőt egyre jobban teljesítsenek, továbbá melyek azok a tényezők, amelyek segítik az elköteleződésüket a munkahelyük mellett.

A válaszok lényege szerint a bérstruktúra a mai napig kiemelkedő fontosságú, azonban ma már a versenyképes fizetés csak második, a prímet a vállalati kultúra viszi. Felértékelődnek az olyan elemek, mint az elismerés, a konstruktív vezetői kommunikáció, vagy a komplex feladatok. Ha tényleg össze akarjuk kovácsolni a csapatot, akkor szükségesek a közös alkotói folyamatok és az is fontos, hogy a munka mozgatórugói a valódi problémákra nyújtott valódi megoldások legyenek. Természetesen az egészséges munkahelyi kultúra része a kölcsönös tisztelet is, hiszen a munkahelyi közeg a szocializáció fontos terepe.

A kérdőívre adott válaszok tekintetében az alábbiak a legfontosabb szempontok a munkahely választásakor a munkavállalók számára.

A mai X, Y és Z generációs irodai munkavállalók számára már nem elég a főnök szakmai tekintélye, szükséges az érzelmi intelligencia isForrás: Shutterstock

1. Munkaszervezés és vezetői kultúra

Jó vezető mellett lojális és lelkes motivált alkalmazottak szükségesek. Az X-Y-Z generáció már nem elégszik meg azzal, ha a vezetőjük szakmai szinten képes nekik újat mutatni. A ma vezetőjének magas EQ-val (érzelmi intelligenciával) és előremutató gondolkodással kell rendelkeznie.

2. Összetartó, támogató csapatszellem

Összetartó team és élhető közös terek kellenek! A második legfontosabb szempont szerint a dolgozók hiányolják a megfelelően kialakított közösségi tereket. Az irodatér és a stílus meghatározó már a candidate experience, azaz a pozícióra pályázó jelölt szintjén is, mely később, az elköteleződési folyamatokban is nagy szerepet játszik. Az open office, azaz a nyitott irodai tér csak az egyik lehetséges mód az irodai térkialakítások közül, és mindenképpen ki kell egészülnie egyéb funkciójú és jellegű terekkel is.

3. Egyértelműen definiált célok, küldetés

Mindannyian szeretnénk értékes, fontos és hasznos munkát végezni. A ma munkavállalójának nagyon számít a mögöttes tartalom, az ideális környezet, ahol valóban megcsillogtathatja tehetségét és produktivitása csúcsán pöröghet.

A munkaerőpiac gyorsan formálódik manapság. Az biztos, hogy a jövő irodája már beszivárgott az otthonokba, a munka és a magánélet egyre több ponton fonódik össze. Ha munkáltatóként valódi tehetségeket akarunk bevonzani, akkor a mai magyar munkaerőpiacon szinte csak akkor van esélyünk labdába rúgni, ha megadjuk a személyes teret, a kényelmet, és mellette a víziót, továbbá az értékteremtő munka lehetőségét.

A teljes kutatási anyag az alábbi címen olvasható el: Kinnarps.hu