Hatalmas szakadások voltak csütörtökön a világ tőzsdéin, fokozva az eddigi részvénypiaci lejtmenetet. A londoni FTSE és az amerikai Dow Jones index egyaránt 1987 óta nem látott mínuszokat ért el.

Folytatódott csütörtökön a tőzsdei pánik a világ börzéin. Az amerikai Dow Jones Industrial Average 9,99 százalékos mínuszban, 2352,60 pontos csökkenéssel zárt, amire az 1987-es „fekete hétfő" óta nem volt példa – akkor 22 százalékot esett a mutatót. Az S&P 500 index eközben 9,5 százalékkal, míg a Nasdaq Composite 9,4 százalékkal esett. Az S&P 500 szintén 1987 óta nem látott bukást hozott össze, és csatlakozott a Dow Joneshoz, mivel szintén belépett a medvepiaci tartományba.Medvepiacról akkor beszélhetünk, ha egy index több mint 20 százalékot gyengül a legutóbbi csúcsához képest.

A Dow Jones Industrial Average idei teljesítményeForrás: Investing.com

Az elsődleges probléma a koronavírus, pontosabban, hogy a befektetők nem tudják, mire számíthatnak. „Ez olyan, mint egy cunami. Tudjuk, hogy jön, azt is tudjuk, hogy bármelyik nap lecsaphat, de senki nem ismeri előre pontosan a következményeit" – foglalta össze a piaci hangulatot a CNBC-nek Kathy Entwistle, a UBS vagyonkezelőjének alelnöke.

Fekete csütörtök

A csütörtöki amerikai zárás azonban különösen ijesztő lehet, ha azt nézzük, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az elmúlt napokban többször is bejelentette, rövidtávú finanszírozási források biztosításával igyekszik támogatni a pénzügyi rendszer likviditását. Csak csütörtökön a Fed egy ezermilliárd dolláros csomagról döntött. Ez egy rövid időre csökkentette a mínuszokat az amerikai tőzsdén, de a pánikot nem tudta megállítani.

Ehhez jön még, hogy az amerikai befektetők egyelőre bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy a kormány milyen gazdasági élénkítőket alkalmazhat. Ráadásul az Európai Központi Bank is meglepte a piacokat, amennyiben, a várakozásokkal ellentétben, nem csökkentett kamatot.

Világszerte folytatódott a tőzsdei pánik csütörtökönForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Boris Roessler

Európában egyébként szintén borzalmas napot zártak az indexek. A londoni FTSE 100 mutató 10,93 százalékkal gyengült, és 1987 óta a legnagyobb egynapi csökkenéssel zárt. A frankfurti DAX index több mint 30 éve a második legnagyobb veszteségével, 12,24 százalék mínuszban zárt, a párizsi CAC 40 index pedig 12,28 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, ami a börze történetében a legnagyobb egynapi veszteség.

A milánói értéktőzsde irányadó FTSE MIB indexe 16,62 százalékkal gyengült, ami a legnagyobb csökkenés a mutató 1998. évi bevezetése óta. A madridi tőzsde IBEX 35 indexe 14,61 százalékkal esett, ilyen nagy csökkenést még nem jegyeztek fel a tőzsdemutató történetében. A portugál tőzsde PSI 20 indexe 9,76 százalékkal, a varsói börze WIG20 indexe pedig 13,28 százalékkal zuhant.

Drámai zuhanás volt a tegnapi kereskedésben a Budapesti Értéktőzsdén is, a BUX 11,5 százalékot veszített az értékéből, ez volt az index történetében az 5. legnagyobb zuhanás. Hatalmasat estek a hazai részvényárfolyamok, az esést az OTP vezette, több mint 17 százalékkal értékelődött le egyetlen nap alatt. Ez a hazai bankpapír történetében a 2. legnagyobb esés.

A Mol 6, a Richter és a Magyar Telekom 9 százalék feletti mértékben zuhant tegnap. Az OTP árfolyamában 9700 forint közelében húzódik egy fontos, hosszú távú támasz, amennyiben ez is elesne a következő napokban, további jelentős zuhanás jöhet. A Mol grafikonján 1700 forintnál találjuk a következő meghatározó támaszt, míg a Richter esetében 5800 forintnál. A Magyar Telekom árfolyama is 4 éves mélypontra esett, ennél a papírnál 340 forintnál látható egy támasz.

Pénteki felpattanás?

Noha a pénteki ázsiai kereskedés még gyengén alakult, az európai nyitás már pluszokat hozott, és az amerikai határidős indexek is erősödnek. Következésképpen elképzelhető, hogy pozitív korrekcióra kerül sor pénteken a nyugati börzéken – növelve ezzel a volatilitást.

Ázsiában pénteken a japán Nikkei 6,02 százalékot, a dél-koreai Kospi 3,43 százalékot, a kínai Shanghai Composite 1,23 százalékot, míg a hongkongi Hang Seng 1,14 százalékot veszített az értékéből.

Meglepetést okozott az Európai Központi Bank

A várakozásoktól eltérően nem csökkentette a kamatrátáit az Európai Központi Bank. Ezzel szemben viszont célzott élénkítéseket jelentettek be, amelyek egyszerre biztosítanák a pénzügyi rendszer stabilitását, illetve támogatnák a reálgazdaságot. Az Európai Központi Bank (EKB) nem változtatott a mínusz 0,50 százalékos irányadó kamatrátáján, azonban bejelentette, egyes célzott intézkedésekkel biztosítani kívánják a pénzügyi rendszer likviditását, illetve ösztönözni szeretnék a reálgazdaságba irányuló hitelezést.

Ezzel együtt viszont az európai tőzsdék széles körben pluszban nyitottak, és közép-európai idő szerint délelőtt 10 órakor érezhető erősödés uralkodik a kontinensen. A német DAX 1,5 százalék, a londoni FTSE 100 3 százalék, míg a francia CAC 40 2 százalék körüli pluszban állt. Közben az amerikai határidős jegyzések szintén 3 százalék körüli pluszban forogtak.

Az olajpiac szintén emelkedést mutatott péntek délelőtt. A Brent és a WTI típusok hordónkénti árfolyamai egyaránt 4 százalékot meghaladó mértékben emelkedtek.