Ez a cég 100 ezer órabéres munkavállalót vesz fel a járvány miatt

népszerű márkák galéria, amazon
A photo taken on April 11, 2015 in Lauwin-Planque, northern France, shows a site of the Amazon electronic commerce company. AFP PHOTO PHILIPPE HUGUEN (Photo by Philippe HUGUEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Várhatóan akár 100 ezer új munkavállalót is felvesznek az Amazonhoz - részben valószínűleg csak szezonálisan -, hogy képesek legyenek ellátni a koronavírus-járvány miatt megnövekedett feladataikat, írja a Reuters. A Covid-19 terjedésének köszönhetően ugyanis rakétaként lőtt ki az online kiskereskedelem az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Raktáraiba és a kiszállítási feladatokhoz is várja az Amazon új munkatársait, akár 100 ezer embert is, hogy ki tudja szolgálni az online vásárlókat. Ezek száma ugrásszerűen növekszik a koronavírus-járvány miatt: részben azért, mert az emberek elkezdték csökkenteni a személyes érintkezések számát másokkal, így kevesebbet járnak boltokba, részben pedig amiatt, mert a kiskereskedelmi üzletek egy részében egyes termékekből ugyanakkor készlethiány alakult ki a felhalmozásoknak köszönhetően.

Illusztráció Forrás: AFP/Philippe Huguen

Nem lehet pontosan megmondani, most hány embert foglalkoztat az óriáscég. Az Amazon telephelyein viszonylag magas a fluktuáció, és nagy jelentősége van a szezonális munkavégzésnek is.

A legutóbbi negyedévben, az ünnepi időszakra készülve, 798 ezer főt ért el a főállású, illetve a részmunkaidőben foglalkoztatott Amazon-dolgozók száma.

A vállalat némileg magasabb órabért kínál az észak-amerikai dolgozóinak, az újonnan belépők legalább április végéig 15 dolláros minimum órabérre számíthatnak.

Az emelt órabér Észak-Amerikában és Európában 350 millió dollárjába kerül a vállalatnak.

Nagy amerikai üzletláncok - az Albertsons, a Kroger és a Raley's - szintén arról számoltak be, hogy új munkatársakat terveznek felvenni, egy részüket az online rendelések teljesítése miatt. A munkavállalók főként a járvány miatt elsőként földbe álló ágazatokból, a turizmusból, vendéglátásból kerülhetnek ki.

A nagy amerikai csomagszállító vállalat, a UPS pedig azt közölte, mind a légi-, mind a közúti fuvarozást folytatják annak ellenére, hogy a kormányzati rendelkezések miatt egyre több korlátozás lép életbe a kereskedelemben is. A cég szerint feladataikat a jelenlegi munkaerővel el tudják látni.