Nagyon dühösek a lakástulajdonosok az Airbnb-re

airbnb
http://www.dreamstime.com/stock-photos-airbnb-app-laptop-making-reservation-website-image45680633
Vágólapra másolva!
Az Airbnb korábban bejelentette, hogy a világjárvány miatt az utazók lemondhatják foglalásaikat, és teljes visszatérítést kapnak. Ugyanakkor az ingatlantulajdonosok dühösek, mivel a vállalat megkérdezésük nélkül jelentette ezt ki, és emiatt sokan elesnek fő jövedelemforrásuktól – összegzi a Business Insider.
Vágólapra másolva!

Az ingatlantulajdonosok elmondták, hogy a korábbi foglalásokat szinte teljes egészében törölték az utazók a bejelentést követően. A tulajdonosok közül sok a vállalkozó vagy kisvállalkozó, akinek az Airbnb bérleti díja a fő jövedelemforrása, és most nekik kell megfizetniük a visszamondás miatti költségeket, amiről

előzetesen nem kérték ki véleményüket.

Illusztráció Forrás: Origo

– nyilatkozta mondta Evan Lohr, aki három kaliforniai ingatlant is kezel az Airbnb oldalán.

Az Airbnb által most bejelentett visszamondási döntés felülbírálta a korábbi, jóval szigorúbb törlési lehetőséget. A vállalat korábban engedélyezte az ingatlan tulajdonosainak, hogy saját maguk állapítsák meg bérleti díjukat, a feltételeket és a lemondásokra vonatkozó opciókat.

Ugyanakkor a vállalat feltételei között szerepel egy enyhítő körülmény, ami akkor is lehetővé teszi a visszamondást, ha az nem felel meg házigazdák elvárásainak.

Kezdetben az Airbnb megengedte a tulajdonosoknak, hogy eldöntsék, miként kezelik a koronavírus-járvány miatti lemondásokat. Később azonban a vállalat többször is módosította a lemondásokra vonatkozó irányelvét. Múlt héten pedig már széleskörúen engedélyezte, hogy

a március 14-e előtt foglalt szállásokat teljesen egészében lemondják.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Ráadásul a foglalási díj 12 százaléka a céghez kerül, mint a vendégek jutaléka, a lemondáskor ezt az összeget a cég visszafizeti, azonban a fennmaradó 88 százalékot az ingatlantulajdonosok fizetik vissza, miközben az Airbnb nem egyeztetett velük korábban a visszamondási irányelv módosításáról.

Többen úgy vélik, a visszatérítésben a vállalatnak nagyobb részt kellene vállalnia, vagy kompenzálnia kellene az ingatlankezelőket.