Kezd helyreállni a forgalom a gyógyszertárakban

Koronavírus, vírus, Budapest, 2020.03.16., maszk, arcmaszk, gyógyszertár
Vágólapra másolva!
Az élelmiszerüzletekhez hasonlóan a gyógyszertárakban is kezd normalizálódni a forgalom – nyilatkozta a Világgazdaságnak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója.
Vágólapra másolva!

Kezd visszaállni a rend a patikákban a korábbi három-négyszeres forgalom után. Az igazgató elmondta, hogy használt a Magyar Gyógyszerészi Kamara és a tiszti főgyógyszerész által közzétett felhívás, miszerint lehetőleg egy-két havi gyógyszert váltsanak ki a vásárlók, ugyanis

az ellátás folyamatosan biztosított lesz, nem kell gyógyszerhiánytól tartani.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Marjai Tamás elmondta, hogy a gyógyszertárak vásárlóinak száma normál esetben megnő a fizetések és a nyugdíjak érkezése után, ám ez most egybeesett a veszélyhelyzet kihirdetésével, így valószínűleg többen igyekeztek hamarabb kiváltani a szokásos gyógyszereiket.

Az igazgató kiemelte a gyógyszerellátásban dolgozó szakemberek kitartó munkáját, és hogy nekik köszönhetően a betegek nagy része mostanra be tudta szerezni a szükséges készítményeket.

A forgalomcsökkenésben a 15 órai üzletbezárásnak is szerepe lehet.

A patikákban a vény nélkül kapható termékek között a legkeresettebb a szájmaszk, a fertőtlenítő folyadék, a gumikesztyű, a C-, a D-vitamin és az érintés nélküli lázmérő. Az igazgató elmondta, hogy a gyógyszertárak és nagykereskedők minden forrást felkutatnak annak érdekében, hogy beszerezzék a szükséges termékeket és készítményeket, és

biztosítsák a zavartalan ellátást.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy

ugyan lassabb, de folyamatos a nagykereskedelmi raktárkészletek utántöltése,

mivel a járvány hónapjaira készülnek fel. Hozzátette, hogy nehézkes a szájmaszkok beszerzése, hiszen a nagykereskedők nem tudnak a kormányokkal versenyezni, mivel Kínával és az orvosi maszkokat gyártókkal kormányzati szinten zajlanak a tárgyalások.