Nem jelent plusz uniós forrást a brüsszeli csomag

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság járványügyi intézkedéscsomagja, benne a tagállamoknak juttatandó 37 milliárd eurós támogatás, is zöld jelzést kapott az Európai Parlament e heti plenárisán. A fejlemény értelmében Magyarország jelentős összeget, közel 5,6 milliárd eurót (kétezer milliárd forint) kap az EU-tól az egészségügyi rendszerek, a kis- és középvállalkozások támogatására a járvány közepette, ám mindez a kohéziós politika keretein belül történik, tehát friss pénz gyakorlatilag nincs a csomagban, írja a Magyar Nemzet.  
Vágólapra másolva!

A 2014-2020-as ciklusból még fel nem használt 29 milliárd euróról van szó, amihez pluszban a nyár elejéig a közös kasszába visszafizetendő nyolcmilliárd eurót engedte el az uniós bizottság. A már megelőlegezett összeg hazánk esetében 885 millió euró, tehát több mint 315 milliárd forint.

Ehhez képest Varga Mihály pénzügyminiszter szerint csak eddig – valószínűleg a járvány itthoni tetőzése előtt – 245 milliárd forintba került a hazai védekezés.

A Fidesz-KDNP EP-frakciója emiatt tegnap közleményben kérte, hogy rövid időn belül újabb pluszforrásokra tegyen javaslatot az Európai Bizottság.

Deutsch Tamás delegációvezető az M1 aktuális csatornán pedig azt mondta: Magyarországnak egyetlenegy fillér plusz uniós forrást ez a bizottsági javaslat nem jelent. A szolidaritás, együttérzés jegyében támogattuk a parlamenti indítványt – húzta alá.