Hatalmas veszteséget könyvelt el a világ legnagyobb nyugdíjalapja

2020.04.03. 07:13

Tetemes összeget, 114 milliárd dollárt veszített a norvég állami nyugdíjalap az idei első negyedévben, miután a koronavírus globális terjedésére zuhanni kezdtek a részvényárak.

A világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapjának a vagyona jelenleg 930 milliárd dollár. Az általános megtérülési ráta mínusz 14,6 százalék volt a negyedévben.

A részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba fektető nyugdíjalap (SPU) megtérülési rátája tavaly 19,9 százalék volt az egy évvel korábbi 6,1 százalékos negatív hozam után.

A múlt héten a vagyonon belül a részvények aránya 65,3 százalék volt, a hosszú távú cél 70 százalék. A részvények aránya a tavalyi utolsó negyedévben 70,8 százalék volt.

Jelentős a norvég állami nyugdíjalap vesztesége a koronavírus-járvány okozta tőzsdei pánik miattForrás: MTI/EPA/Justin Lane

A norvég nyugdíjalapnak a világ csaknem 9 ezer cégében vannak befektetései.

Norvégiában 1990-ben hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.