Hétfőről csütörtökre halasztották a világ legnagyobb olajexportáló országait tömörítő OPEC+ csoport videókonferenciáját a termeléscsökkentésről, mivel a világ két legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia és Oroszország egyelőre egymást hibáztatja az olajár elmúlt hetekben tapasztalt zuhanásáért.

Csütörtökön árrobbanást váltott ki a piacon Donald Trump amerikai elnök azzal a kijelentéssel, hogy nyélbe ütött egy kitermelés-csökkentési megállapodást Szaúd-Arábia és Oroszország között. Trump 10-15 millió hordós csökkentésről beszélt, ami a globális kínálat 10-15 százalékának felel meg.
Csütörtökön az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 21 százalékos, a nyugati féltekén irányadó WTI ára pedig 24,7 százalékos emelkedéssel zárt. Pénteken folytatódott a trend, a befektetők derűlátására a Brent további 13,9 százalékkal, a WTI pedig 11,93 százalékkal drágul.
A héten a Brent ára összesen 36,8 százalékkal, a WTI ára pedig 31,8 százalékkal nőtt. A hetet a Brent 34,11 dolláron, a WTI 28,34 dolláron zárta.

Az OPEC+ az eredetileg tervezettnél később, csütörtökön tartja meg következő értekezletétForrás: NurPhoto/Liu Xiang/Avalon/Nurphoto/Liu Xiang

Az olajárak korábban azután omlottak össze, hogy március 6-án Oroszország és Szaúd-Arábia nem volt képes megegyezni a nagy olajexportáló országok kitermelését korlátozó megállapodás meghosszabbításának feltételeitől. Ráadásul a világméretűvé szélesedett koronavírus-járvány súlyos csapást mért a világgazdaságra, erősen visszavetve az olajkeresletet.

A Brent ára 65,6 százalékkal, a WTI ára pedig 66,5 százalékkal csökkent az első negyedévben. Csak márciusban a Brent hordónkénti ára 54 százalékkal, a WTI-é pedig 55 százalékkal zuhant.