Későbbre halasztották az OPEC+ találkozót

OPEC
VIENNA, Austria. 1 December, 2016 - Qatar's energy minister Mohammed Al-Sada (2nd L), president of OPEC, speaks during a press conference after an OPEC ministerial meeting in Vienna, Austria, Nov. 30, 2016. The OPEC on Wednesday decided to cut its oil output by 1.2 million barrels per day, setting the ceiling of oil production at 32.5 million BPD (barrels per day). (Liu Xiang)
Vágólapra másolva!
Hétfőről csütörtökre halasztották a világ legnagyobb olajexportáló országait tömörítő OPEC+ csoport videókonferenciáját a termeléscsökkentésről, mivel a világ két legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia és Oroszország egyelőre egymást hibáztatja az olajár elmúlt hetekben tapasztalt zuhanásáért.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön árrobbanást váltott ki a piacon Donald Trump amerikai elnök azzal a kijelentéssel, hogy nyélbe ütött egy kitermelés-csökkentési megállapodást Szaúd-Arábia és Oroszország között. Trump 10-15 millió hordós csökkentésről beszélt, ami a globális kínálat 10-15 százalékának felel meg.
Csütörtökön az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 21 százalékos, a nyugati féltekén irányadó WTI ára pedig 24,7 százalékos emelkedéssel zárt. Pénteken folytatódott a trend, a befektetők derűlátására a Brent további 13,9 százalékkal, a WTI pedig 11,93 százalékkal drágul.

A héten a Brent ára összesen 36,8 százalékkal, a WTI ára pedig 31,8 százalékkal nőtt. A hetet a Brent 34,11 dolláron, a WTI 28,34 dolláron zárta.

Az OPEC+ az eredetileg tervezettnél később, csütörtökön tartja meg következő értekezletét Forrás: NurPhoto/Liu Xiang/Avalon/Nurphoto/Liu Xiang

Az olajárak korábban azután omlottak össze, hogy március 6-án Oroszország és Szaúd-Arábia nem volt képes megegyezni a nagy olajexportáló országok kitermelését korlátozó megállapodás meghosszabbításának feltételeitől. Ráadásul a világméretűvé szélesedett koronavírus-járvány súlyos csapást mért a világgazdaságra, erősen visszavetve az olajkeresletet.

A Brent ára 65,6 százalékkal, a WTI ára pedig 66,5 százalékkal csökkent az első negyedévben. Csak márciusban a Brent hordónkénti ára 54 százalékkal, a WTI-é pedig 55 százalékkal zuhant.