Az elmúlt hetekben jelentősen lassult az ingatlanpiaci üzletkötések száma. Ám az Otthontérkép Csoport friss adatai szerint az elmúlt hetekben sem történt érdemi árcsökkenés. Például a XIII. kerületben, Angyalföld városrészben az új építésű projekteknél csupán elhanyagolható mértékben, 10-15 ezer forinttal csökkentek a négyzetméterárak.

Március közepén persze megállt az élet, minden újlakás építő most inkább kivár, az elindult tranzakciókat fejezik be jellemzően. Ugyanakkor több lakóparkos beruházó is megkereste az Otthontérkép Csoportot hirdetési szándékkal, amiből azt a következtetést vonták le a szakportálnál, hogy aki az egészségügyi kényszerintézkedések lecsengését követően, az élet normalizálódása után szeretne új otthont eladni, az már most hirdetni kezdett.

Amennyiben megnézzük a főváros új építésű piacát, azon belül is a legaktívabb angyalföldi részpiacot, ahol a fővárosi új lakások mintegy harmada épül, azt látjuk, hogy március közepéig egyre erőteljesebben nőttek hétről-hétre az eladások, holott korábban – már hónapok óta – óvatosabbak a piaci szereplők, ráadásul a magasabb áfás projektek 2019 végéig meglévő árelőnye is eltűnt és az árak sem csökkentek érdemben.

Az új építésű lakások áraiban még nem látja a koronavírus-járvány hatását az Otthontérkép CsoportForrás: MTI/Váli Miklós

Mi változhat a járvány levonulása után?

Ma még nem csak az a kérdés, hogy meddig tartanak a súlyosabb korlátozó intézkedések, hanem az is, hogy a válság – remélhetőleg gyors – levonulását követően hogyan változik majd a fogyasztók reakciója, miképpen alakulnak át a preferenciáik. Mint tudjuk, a gazdaságot semmi sem viseli meg jobban, mint a bizonytalanság. Ez azt jelenti, hogy amennyiben látszik majd az „alagút vége", úgy állnak fel egyre többen. Ha pedig újraindul az élet, nem árt résen lenni annak, aki a versenytársakat megelőzve szeretne lakásokat, házakat értékesíteni.

Az angyalföldi új építésű piacon az új lakásoknál idén, egészen március közepéig, a hetente eladott ingatlanok száma 11 darab volt, míg az átlagos négyzetméterárak idén január elejétől március közepéig inkább növekedtek. Ezután is inkább csak egy kis korrekció történt, semmint érdemi csökkenés – mondja Ballagó Antal, az Otthontérkép Csoport értékesítési vezetője. A kis mértékű árcsökkenést is inkább az magyarázza, hogy a magasabb négyzetméterár kategóriás, jellemzően kisebb lakások fogytak el a piacról. Jól látható az is, hogy február végéig (a járvány megjelenéséig) egyértelműen felfelé menetelt a piac az árakat tekintve. Emellett március eleje óta is csupán szerény mértékű csökkenés figyelhető meg.

Az utóbbi hetekben természetesen csökkent a kereslet, de hosszabb távon várhatóan az új kínálat is visszaesik majd. Ezért a jelenlegi trendek fennmaradása mellett elképzelhető, hogy plusz áremelés jöhet az év végéig, legalábbis a jobb adottságú új lakásoknál.

Amennyiben ugyanis pár múlva teljes gőzzel újraindul az élet itthon és világszerte, akkor sokan be fogják pótolni az elmaradt vásárlásokat, hiszen lakáscserék, költözések minden élethelyzetben aktuálisak. Ugyanakkor arra is fel kell készülni, hogy a csúszások és az óvatosabb beruházói hangulat miatt az új építések száma csökkenni fog, tehát a kínálat még jobban szűkül, mint a válság kitörése előtt számítani lehetett rá.

Forrás: Otthontérkép.hu