Ma fordulhat a trend a tőzsdéken

2020.04.08. 08:06

Az előző napi erősödés korrekciójaként indexcsökkenésre lehet számítani a mai napon a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdéken már túlzottnak ítélik meg a vírusjárvány enyhüléséhez fűzött reményeket és az ennek köszönhetően bekövetkezett árfolyam emelkedést.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai tőzsdéken, Londonban, Frankfurtban és Párizsban egy százalék körüli indexveszteségre lehet számítani a szerdai kereskedés kezdetén.
Az amerikai tőzsdék 0,1-0,3 százalékos gyengüléssel fejezték be a keddi kereskedés. Az ázsiai indexek viszont már vegyesen indították el a szerdai globális tőzsdenapot. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával veszteségben álltak a kínai indexek, Sanghajban 0,4 százalék, Hongkongban 0,7 százalék körül. Nyereségben állt viszont Tokió, két százalék felett, Tajpej másfél százalékkal, Szöul pedig fél százalékkal.
Kedden emelkedtek az európai tőzsdeindexek a vírusjárvány enyhülésének a reményében, az új megbetegedések száma napok óta csökkent ugyanis Európában. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,74 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,88 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,21 százalékkal emelkedett. Londonban az FTSE-100 index 2,19 végzett magasabban, a frankfurti DAX 2,79 százalékkal, a párizsi CAC-40 2,12 százalékkal emelkedett. Milánóban 2,19 százalékos, Madridban 2,30 százalékos indexemelkedéssel fejezte be a keddi kereskedést a tőzsde.

Tegnap estek az amerikai tőzsdék, Európában is negatív kezdés várhatóForrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Az indexemelkedés jórészt annak volt köszönhető, hogy erősödni tudtak a megelőző időszak legnagyobb vesztesei: az MTU repülőgéphajtómű-gyártó részvénye például közel hat százalékkal, az Airbus részvénye hét százalékkal emelkedett. A ThysenKrupp közel tíz százalékkal, a Deutsche Bank részvénye közel öt százalékkal, a Heidelberg Cement közel hat százalékkal, a Continental közel öt százalékkal erősödött. A Hugo Boss is csökkentette éves eredmény előrejelzését, a befektetők mégis több mint nyolc százalékkal emelték meg a részvény árfolyamát kedden.
Az olajárak szerdán emelkedtek az OPEC és a nagy olajtermelők csütörtöki tanácskozásától várt megállapodás reményében a termelés korlátozásáról. Kedden a Brent ára három és fél százalékkal, a WTI ára kilenc százalékkal esett. Brent nyersolaj ára két órával az európai kereskedés kezdete előtt 2,48 százalékkal állt magasabban a szerdai globális kereskedésben hordónként 32,66 dolláron, a WTI ára pedig 5,71 százalékkal ment fel 24,98 dollárra.
Az euró 0,19 százalékkal 1,0869 dolláros jegyzésre gyengült, az arany spot ára 0,14 százalékkal unciánként 1650,09 dollárra emelkedett.