Ma fordulhat a trend a tőzsdéken

US stock market pánik, tőzsde, Amerika, New York Stock Exchange, dolgozók
NEW YORK, NEW YORK - MARCH 09: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) on March 09, 2020 in New York City. As global fears from the coronavirus continue to escalate, trading was halted for 15 minutes after the opening bell as stocks fell 7 percent. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az előző napi erősödés korrekciójaként indexcsökkenésre lehet számítani a mai napon a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdéken már túlzottnak ítélik meg a vírusjárvány enyhüléséhez fűzött reményeket és az ennek köszönhetően bekövetkezett árfolyam emelkedést.
Vágólapra másolva!

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai tőzsdéken, Londonban, Frankfurtban és Párizsban egy százalék körüli indexveszteségre lehet számítani a szerdai kereskedés kezdetén.

Az amerikai tőzsdék 0,1-0,3 százalékos gyengüléssel fejezték be a keddi kereskedés.

Az ázsiai indexek viszont már vegyesen indították el a szerdai globális tőzsdenapot. Az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával veszteségben álltak a kínai indexek, Sanghajban 0,4 százalék, Hongkongban 0,7 százalék körül. Nyereségben állt viszont Tokió, két százalék felett, Tajpej másfél százalékkal, Szöul pedig fél százalékkal.

Kedden emelkedtek az európai tőzsdeindexek a vírusjárvány enyhülésének a reményében, az új megbetegedések száma napok óta csökkent ugyanis Európában.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,74 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,88 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,21 százalékkal emelkedett. Londonban az FTSE-100 index 2,19 végzett magasabban, a frankfurti DAX 2,79 százalékkal, a párizsi CAC-40 2,12 százalékkal emelkedett. Milánóban 2,19 százalékos, Madridban 2,30 százalékos indexemelkedéssel fejezte be a keddi kereskedést a tőzsde.

Tegnap estek az amerikai tőzsdék, Európában is negatív kezdés várható Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

Az indexemelkedés jórészt annak volt köszönhető, hogy erősödni tudtak a megelőző időszak legnagyobb vesztesei: az MTU repülőgéphajtómű-gyártó részvénye például közel hat százalékkal, az Airbus részvénye hét százalékkal emelkedett. A ThysenKrupp közel tíz százalékkal, a Deutsche Bank részvénye közel öt százalékkal, a Heidelberg Cement közel hat százalékkal, a Continental közel öt százalékkal erősödött. A Hugo Boss is csökkentette éves eredmény előrejelzését, a befektetők mégis több mint nyolc százalékkal emelték meg a részvény árfolyamát kedden.

Az olajárak szerdán emelkedtek az OPEC és a nagy olajtermelők csütörtöki tanácskozásától várt megállapodás reményében a termelés korlátozásáról.

Kedden a Brent ára három és fél százalékkal, a WTI ára kilenc százalékkal esett. Brent nyersolaj ára két órával az európai kereskedés kezdete előtt 2,48 százalékkal állt magasabban a szerdai globális kereskedésben hordónként 32,66 dolláron, a WTI ára pedig 5,71 százalékkal ment fel 24,98 dollárra.
Az euró 0,19 százalékkal 1,0869 dolláros jegyzésre gyengült, az arany spot ára 0,14 százalékkal unciánként 1650,09 dollárra emelkedett.