Új rend szerint, de most is fogadnak mindenkit a közjegyzők

2020.04.22. 13:43

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) közölte, hogy a járvány miatt kihirdetett különleges jogrendben is fogadják az ügyfeleket a közjegyzők minden fontos és halaszthatatlan ügyben, de a veszélyhelyzet idejére új rendet alakítottak ki.

A közleményben azt írták, több ügytípusnál elektronikus ügyintézésre tértek át, ha azonban mégis személyesen kell felkeresni a közjegyzőt, azt tanácsolják, hogy az ügyfelek a torlódás elkerülése érdekében telefonon, vagy e-mailben előzetesen egyeztessenek az irodával.

Bizonyos eljárásokban - például fizetési meghagyásoknál, hagyatéki eljárásokban, hitelbiztosítéki nyilatkozatok esetén - átmenetileg írásban, postai vagy elektronikus úton lehet ügyet intézni.A magánszemélyeknél az elektronikus ügyintézéshez többnyire - például a hagyatéki eljárásban - elegendő az Általános nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) használata.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A fizetési meghagyásos eljáráshoz viszont minősített e-aláírás és időbélyegző vagy e-aláírásra alkalmas személyi igazolvány szükséges. Ezekben az eljárásokban az iratbetekintési jog sem gyakorolható személyesen - emelték ki. Hozzáfűzték, hogy a vállalkozások az eddig is elektronikusan intézett ügyekben továbbra is a megszokott módon járhatnak el.

Kitértek arra is, hogy a feltétlenül személyes megjelenést igénylő legfontosabb ügyekben továbbra is lehetőség van személyes ügyintézésre a közjegyzői irodákban.

Ezek között említették a közjegyzői okiratszerkesztési eljárást (például hitel- és kölcsönszerződések, egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatok, bérleti szerződések, meghatalmazások ügyében), hiteles kiadmány kiállítását, okirat őrzését, pénz, értéktárgy és értékpapír bizalmi őrzését, az elektronikus letéti tár használatát, valamint a hitelbiztosítéki nyilvántartással összefüggésben az azonossági nyilatkozat tételének tanúsítását. Ezen felül továbbra is tehető közvégrendelet közjegyző előtt, és az írásbeli magánvégrendelet is letétbe helyezhető.