A milliárdos befektető bejelentette, hogy cége, a Berkshire Hathaway, eladta a négy legnagyobb amerikai légitársaságban meglévő részesedését.

Warren Buffet, aki elnök-vezérigazgatója, egyben főrészvényese cégének, azt mondta, hogy hiba volt a légiközlekedésbe fektetni. A befektetési szakember a részvényesek előtt beszélt, nem sokkal az után, hogy kiderült: a Berkshire Hathaway rekordnagyságú, mintegy 50 milliárd dolláros veszteségről jelentett az első negyedévben.

Az amerikai holdingtársaságnak, amely a világon az egyik legnagyobb, tőzsdén jegyzett cég, 11 százalékos részesedése volt a Delta Airlinesban, 10 százaléka az American Airlinesban, ugyancsak 10 százaléka a Southwest Airlinesban, míg a Unitedben 9 százalékkal volt jelen. Buffet cége csak 2016 óta vásárolta a légitársaságok papírjait, azt megelőzően évekig kerülte ezt a befektetési formát.

Warren Buffet amerikai milliárdos befektetőForrás: AFP/Paul Morigi

A milliárdos a részvényesek előtt azt mondta: döntést hoztunk a légitársaságokkal kapcsolatban, hogy még jelentős veszteségek árán is, de kivonjuk a pénzünket. Nem fogunk olyan vállalatokat támogatni, amelyek csak égetik a pénzt.

A járvány következtében az amerikai légiközlekedés gyakorlatilag leállt, több százezer járatot töröltek és több ezer gépet vontak ki a forgalomból. A légivállalatok washingtoni kormányzati segítséget kértek és kaptak, hogy átvészeljék ezt az időszakot.