Ezek a világ legdrágább ételkülönlegességei

Typical Kobe Beef Restaurants In Kobe
KOBE, JAPAN - JANUARY 18: A chef prepares Kobe beef steaks in a Kobe Plaisir restaurant on January 18, 2017 in Kobe, Japan. Kobe city is home to renowned Japanese wagyu beef brand Kobe Beef, and the city houses as many as 50 restaurants specialising in Kobe Beef cuisines, according to Kobe Beef Marketing and Distribution Promotion Association. (Photo by Buddhika Weerasinghe/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A luxuséttermek és az azokra szakosodott, azokat kiszolgáló iparágak folyamatosan próbálnak meg újabb és újabb ínyencségeket kínálni a gasztronómia szerelmeseinek, ám gyakran ezeknek a termékek és különlegességek az ára csillagászati. Bemutatunk néhányat azok közül az ételek és hozzávalók közül, amelyek esetenként akár több millió forintba is kerülhetnek és némelyik csak ritkán lelhető fel.
Vágólapra másolva!

Matsutake gomba

A szarvasgombát mindenki ismeri, azonban kevésbé köztudott, hogy a japán Matsutake gomba is rendkívül drágának számít, még ha az utóbbi években valamelyest csökkent is az ára. Az egyedülálló termék fél kilogrammja közel 14 ezer forintba kerül. Ennek legfőbb oka, hogy a rovarok, az invazív fák és az időjárás miatt nagyon kevés található belőle. Mivel ezt a gombát nem lehet farmszerű tenyésztéssel előállítani, ezért az is elképzelhető, hogy a jövőben örökre eltűnik.

A Matsutake gomba Forrás: Shutterstock

Cibetmacska (kopi luwak) kávé

Ezt a kávéfajtát Indonéziában, a Fülöp-szigeteken és Dél-Indiában is termesztik. Jelenleg ez a világ legdrágább kávéja és egy kilogramm belőle 77 ezer és 370 ezer forint közötti áron mozog. Nem is csoda, hogy a kávék Ferrárijának is szokták becézni ezt a különlegességet. Nevét onnan kapta, hogy a cibetmacska elfogyasztja a kávécserjék érett bogyóit, de mivel a kávébabot nem tudja megemészteni, az ürülékként távozik. Az állat gyomrában található enzimek csökkentik a kesernyés ízt, a koffeintartalmat és a savasságot is. Az utóbbi években Budapesten is felvirágzott a kávékultúra, így itthon is több helyen kipróbálható az ital.

A cibetmacska kávé Forrás: AFP/Adek Berry

White Pearl albínó kaviár

A minőségi kaviárok gyakran kerülnek fel a különböző toplistákra, ahol az ételeket rangsorolják ár szerint. Azonban még ezek közül is kitűnik a White Pearl albínó kaviár, amelyből egy kilogramm 2,6 millió forintba kerül. A magas ára oka, hogy a kaviárt édesvízi albínó tokhalakból gyűjtik be, amelyek már önmagukban is rendkívül ritkák. Csak bizonyos időszakokban érhetők el és csak nagyon kis mennyiségben. Azt a keveset is a világ legjobb éttermei azonnal felvásároljáak, így szélesebb fogyasztói körhözkhoz nem is igazán jut el. A White Pearl kaviárral Salzburgban jelentkezett először Walter Grüll és fia Patrick. A családi vállalkozás volt Ausztria első tokhalkaviár gyártója. Egy albínó tokhalnak tíz évre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően érett legyen és ikrát adjon.

Fehér gyöngy albínó kaviár Forrás: Royal Belgian Caviar

Fecskefészek leves

A fecskék fészküket gyakorlatilag teljes mértékben a nyáluk segtségével tapasztják össze. Kínában ez különleges ételnek számít, amelyet levesként szoktak elkészíteni bizonyos régiókban. A magas árat magyarázza, hogy a fecskék fészkének begyűjtése egyáltalán nem egyszerű és nem is veszélytelen feladat, hiszen gyakran nehezen megközelíthető helyeken találhatóak. Egy kilogramm ebből a különlegességből egymillió forintba is kerülhet.

Fecskevészek leves Forrás: AFP/Imaginechina/Niu Yuecheng

Fehér szarvasgomba

A szarvasgombákat is rendszeresen a legdrágább ételek közé sorolják. Az ezek közül is kiemelkedő fehér szarvasgomba árát azzal lehet magyarázni, hogy nagyon különleges feltételek mellett terem csak, így ritkán bukkannak rá, és csak viszonylag kis mennyiségben. Ráadásul a tárolásához is speciális eszközökre van szükség. Európában egy kilogramm fehér szarvasgomba nagyjából 700 ezer forintba kerül.

Fehér szarvasgomba Forrás: AFP/Marco Bertorello

Ayam Cemani fekete csirke

Ez a csirkefajta elsősorban Indonéziában, Malajziában és Dél-Indiában található, más országokba, például Európába és Észak-Amerikába nem exportálják, mivel sokan attól tartanak, hogy terjesztheti a madárinfluenzát. Ez a fajta annyira ritka, hogy egy darab 60 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül Indonéziában, de máshol az áruk elérheti a negyed millió forintot is.

Ayam Cemani fekete csirke Forrás: AFP/Sputnik/Alexei Danichev

Japán wagyu marha

A wagyu a világ legnevesebb és sokak által legfinomabbnak tartott marhahúsa. A japánból származó ínyencség iránt az utóbbi időben megnőtt a kereslet. Ennek oka, hogy a fejlődő országok javuló gazdasági teljesítménye miatt, az ott élő középosztálybeliek is megengedhetik már maguknak, hogy egyenek ebből a különlegesen finom bélszínből. Egy kilogramm ebből a húsból 140 ezer forintba is kerülhet.

Japán Wagyu steak Forrás: AFP/Martin Bureau

Ibériai érlelt és sózott sonka

A Spanyolországban előállított sonkák közül a jamón ibérico, vagyis az ibériai sertésből készült sonka a leggyakoribb, ám ezek közül a legfinomabbnak tartott a jamón ibérico de bellota, amely a kizárólag makkal táplált sertés húsából készül. Egy egész, füstölt, érlelt combsonkáért már adtak 1,4 millió forintot is, így nem véletlen, hogy az ár bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is.

Szárított Jamón Ibérico sonka Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Jávorszarvas sajt

Az egyik legdrágább sajtféléje a jávorszarvas sajt, amelyet a világon csak egyetlen helyen, a Moose House farmon készítenek Svédországban. A jávorszarvasok tejéből előállított sajt fehérszínű és a feta sajthoz hasonló az állaga, egy kilogramm ára pedig eléri a 260 ezer forintot is, mivel csak nagyon korlátozott mennyiségben érhető el.

Jávorszarvas sajt Forrás: MSN.COM