Eladó egy másolt vadnyugati kisváros Új-Zélandon

Mellonsfolly Ranch, új-zélandi vadnyugati városka, Új-Zéland, vadnyugat
Vágólapra másolva!
Aucklandtól nagyjából hat órányi autóútra, eladó egy vadnyugati város másolata. Eredetije az 1860-as években, az észak-amerikai Wyomingban épült határváros volt. Az új-zélandi replika gyönyörű természeti környezetben áll - mutatja be a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Tökéletes vadnyugati illúziót kínál az odalátogatóknak a Mellonsfolly Ranch, a legközelebbi kisvárostól is több tíz kilométeres távolságra épült, 14 épületből álló mini-település. Az észak-amerikai hőskort idéző, a westernfilmekből jól ismert világot megjelenítő aprócska ranchot egy sikeres vállalkozó építette fel. Lényegében kedvtelésből, a maga és a fizető vendégek szórakoztatására, akiket alkalmazottak szolgáltak ki, vadnyugati illúziót teremtve számukra.

A települést 2002-2006 között létesítették, az épületekben számos dolgot kézi megmunkálással alakítottak ki, a berendezési tárgyak egy része pedig az Egyesült Államokból származik.

A vadnyugati, isten háta mögötti településre akkor 5 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget költöttek, ez ma több mint 1,5 milliárd forintot jelentene.

A leginkább talán élményparknak nevezhető helyszínt sokan keresték fel a 2000-es évek óta, akik ebben az Új-Zélandon kevésbé megszokott környezetben akartak pihenni, kikapcsolódni. Ám a hely vállalkozásként állítólag soha nem termelt megálmodójának értékelhető nyereséget.

A Mellonsfolly Ranch Új-Zélandon idézi a Vadnyugat hangulatát Forrás: oldwesttown.co.nz

A városmásolatnak ugyanakkor még egy forrásból volt bevétele, ez pedig Új-Zéland világhírű, egyre népszerűbb mézfajtája, a manuka méz begyűjtése. A manuka az őslakosok maori nyelvéből származó kifejezés, a növény új-zélandi teafaként is ismert, de cserjeként is előfordul. A manuka méz népszerűsége és ára az utóbbi években a csillagos egekbe lőtt ki, aminek egyik magyarázata, hogy igazolt antibakteriális hatással rendelkezik.

A hely tulajdonosa, Rob Bartley szerint tavaly a ranchon 15,5 tonnát termeltek belőle, amiből szép bevételre tettek szert, különösen, hogy a méz szerte a világon keresett, és különösen a kínai vásárlók hajlandók érte szinte bármit megadni.

Új-zélandi teafa, azaz manuka levelei és virága Wellington közelében Forrás: AFP/Voisin/Phanie

Manuka méz Magyarországon is kapható, de egy-egy kisebb üvegéért is több tízezer forintot kell fizetni azokban a kereskedésekben, amelyek foglalkoznak a termékkel. A növény elsősorban dísznövényként fordul elő nálunk.

Adódik a kérdés, hogy ha elmondása szerint is ígéretes lehetőséget jelent ahhoz kapcsolódóan a méz begyűjtése, miért adja el ranchot a mostani tulajdonosa, aki 2012-ben eredeti építőjétől vásárolta meg azt?

A válasz az, hogy a családnak, amely a helyet üzemelteti, más üzleti érdekeltségei is vannak, és úgy látják jónak, ha a vadnyugati városkáért remélt pénzt átforgatják azokba. Rob Bartley ennek ellenére azt mondja, nehéz szívvel ad túl a ranchon.

A városka távlati képe Forrás: Twitter/Luxury Real Estate

Az értékesítéssel a Sotheby's International Realty új-zélandi divízióját bízták meg, mely kizárólag luxusingatlanok eladásával, illetve egyedi, különöleges ingatlanokkal foglalkozik. A vállalatnál 7,5 millió (amerikai) dollárra listázzák most a Mellonsfolly Ranch-ot, szakértőjük közlése szerint már több vevőjelölttel is egyeztetéseket folytatnak. Ezek elsősorban az USA-ból érdeklőnek a városka iránt, és befektetési célllal vásárolnák meg azt.