A megtakarításokat is elősegíti a törlesztési moratórium

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
A lakossági oldalon azt a társadalmi réteget is segíti a törlesztési moratórium, amelyik egy váratlan, hirtelen jelentkező kiadást esetleg csak újabb hitelfelvétellel tudna fedezni, és lehetőséget biztosít arra is, hogy az ügyfél korábbi elmaradásait rendezze – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A kormány gyors és határozott döntésének, és a Magyar Nemzeti Bank (MNB), illetve a piaci szereplők hatékony kommunikációjának köszönhetően 2020 júniusig több millió ügyfél – mind a lakossági, mind a vállalati hitelállomány ötven-hatvan százalékát érintően – döntött a törlesztési moratórium igénybevételéről.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezzel mintegy kétezer milliárd forint maradhat év végéig a családoknál és a vállalatoknál. Ebből kitűnik, hogy az átmeneti veszélyhelyzetben az ügyfelek egyéb időszakokhoz képest jobban átgondolják pénzügyi helyzetüket, számolnak az esetleges váratlan hatásokkal.

Az ezzel kapcsolatos döntésekhez jelentett azonnali segítséget a törlesztési moratórium.

A pénzügyi tudatosságot tovább erősítette az MNB, aminek fogyasztóvédelmi területe több mint félezer, a moratóriummal kapcsolatos banki ügyfél-tájékoztatót, honlapot vizsgált meg, és ahol szükséges volt, ott pontosította a hitelintézetekkel a tartalmat. Továbbá a jegybank kommunikációs kampányt indított, honlapján külön aloldalt hozott létre, szakmai cikkeket, interjúkat tett közzé a moratóriumról.

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

A jegybank célja, hogy a járvány miatti vészhelyzetet túléljék a háztartások és vállalkozások,

az átmeneti likviditási nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. Ugyanakkor a jobb helyzetben lévő, akár tartalékkal is rendelkező fogyasztók számára is segítség az átmeneti törlesztési stop, mivel a pénznek időértéke van, ami tükröződik a kamatban is.

Az intézkedés széles körben elérhető, ennek köszönhetően támogatja azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van erre, például azoknak, akik egy váratlan, hirtelen jelentkező kiadást esetleg csak újabb hitelfelvétellel tudnak fedezni.

A moratórium révén megspórolt kiadásokból ezeket fedezni lehetett.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Azoknak pedig, akiknek esetleg voltak lekötött megtakarításaik, nem kellett ezeket idő előtt, veszteséggel feltörniük egy-egy váratlan kiadásra, és így az azonnal felhasználható pénz révén jelentős összegeket spórolhattak meg.

A moratórium ezen kívül alkalmas arra is, hogy ha valakinek több még aktív, fel nem mondott hitele van, akkor a nem késedelmes hitelei meg nem fizetendő törlesztőrészletet felhasználva csökkenteni tudja, esetleg teljes mértékben ki is egyenlítheti elmaradásait például a kisebb összegű fogyasztási hitelek esetében. Ebben az esetben is az anyagilag leginkább kiszolgáltatott rétegeken segít a moratórium.

Fontos kiemelni továbbá, hogy a moratórium alatt a késedelemmel érintett napok száma sem növekszik, késedelmi kamatot sem számít fel a pénzintézet.