A levendulát már a rómaiak is használták a kozmetikumokhoz, illatanyagokhoz, sőt - a méhek közreműködésével persze -, méz készítésére is. Az utóbbi években azonban Bulgária megelőzte Franciaországot és átvette a vezető szerepet a levendulaolaj-termelésben. Azonban nem biztos, hogy a bolgárok meg is tudják tartani a vezető pozíciójukat.

Bulgária szívében, a Tundzsa folyó völgyében fekvő Tarnicheni falvacska körüli mezőket minden év késő tavaszán - festői tájat idézve - lilává festi a levendula.

Valakinek ki kellett töltenie a rést - mondja Filip Lisszicsarov, az Enio Bonchev illóolaj-lepárló helyi tulajdonosa, arra célozva, hogy a francia levendulatermelés egy bakteriális fertőzés miatt nagy veszteségeket szenvedett az elmúlt évtizedben.

Bolgár levendula-hagyományok

Bulgária levendulatermesztési hagyománya egészen a 20. század elejéig nyúlik vissza. Lisszicsarov az 1992-es privatizáció során kapta vissza az üzemet, amit a családja 1909-ben alapított.

"Bulgária volt a legnagyobb levendulatermelő az 1970-80-as években" - teszi hozzá Nyikolaj Valkanov, egy nonprofit bolgár mezőgazdasági kutatócsoport, az InteliAgro vezérigazgatója. Bulgária 2012-ben szerezte vissza az első helyet Franciaországtól, ekkor levendula ültetvényei már 180 négyzetkilométernyi területet tettek ki, szemben a tíz évvel korábbi, kevesebb mint 30 négyzetkilométernyi területtel.

Festői lilára festi a mezőt a levendulaültetvény - kérdés, hogy Bulgária meg tudja-e őrizni vezető szerepét a levendula termesztésben (a kép illusztráció)Forrás: Andyblind/Wikipedia

Bulgária fő előnye az olcsó munkaerő, a jó éghajlat és a levendula termesztésének hosszú idők óta tartó hagyománya - mondja Krisztof Glowacki, egy gazdasági kutatóközpont közgazdásza.

Az Európai Unió adatai szerint Bulgáriában a legalacsonyabbak az élő munkaerő-költségek az unióban, óránként 6 eurót (mintegy 2000 forintot) kitéve, a franciaországi 36,60 euróval (mintegy 12.600 forinttal) szemben. Glowacki szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a bolgár levendulaolaj a francia árának kevesebb, mint a felébe kerül.

Mivel a francia termelés vissza is esett, az olcsóbb bolgár olaj mindenképpen vonzóbb lett a vásárlók számára, akik közé a nagy kozmetikai cégek is beletartoznak.

"Levendula termelésünk 99 százalékát exportáljuk. Bulgáriában ugyanis még mindig nem annyira fejlett a kozmetikai ipar, amely ezt az illóolajat nyersanyagként fel tudná használni" - mondja Lisszicsarov.

Az Egyesült Államok a levendulaolaj legnagyobb fogyasztója a világon, de Bulgária fő vásárlói európai országok, köztük Németország, Franciaország és Ausztria.

A levendula termesztéséhez mediterrán éghajlatra van szükség, néhány fajta azonban sikeresen termeszthető olyan országokban is, mint például az Egyesült Királyság, ahol egyébként idén hirtelen meg is növekedett az angol levendulaolaj értékesítése.

A minőség a döntő

Bár a munkaerővel kapcsolatos költségek szerepet játszanak a levendulaolaj árában, az ára végső soron annak minőségére vezethető vissza.

Ezért sokan azt mondják, hogy a francia olaj marad a legjobb továbbra is.

IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/grafvision/Grafvision

Alain Aubanel, a francia illóolajok szakmaközi bizottságának elnöke, egyben egy helyi lepárló üzem tulajdonosa azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az elmúlt években újra növekvő franciaországi levendula termelés fókuszában a minőség áll.

"Az igaz, hogy az árak tekintetében nem tudunk versenyezni" - mondja az elnök. Mindazonáltal a minőség, a know-how, a nyomonkövethetőség és a talajhoz igazodó fajták termesztése szempontjából fontos ütőkártyáink vannak,éppúgy, mint a bor esetében. A Franciaországban használt fajták nem ugyanazok, mint Bulgáriában, nem ugyanaz az éghajlat, és a gyártási folyamat is teljesen más."

Ez pedig fontos sok vásárló számára.

"A levendula termékek iránti kereslet függ az aromaterápiák iránti kereslettől és a gyógyászati ipar érdeklődésétől is" - mondja Glowacki. Emellett úgy gondolja, hogy a bérek növekvő tendenciája miatt Bulgáriában fokozatosan egyre kevésbé lesz jövedelmező a levendula termesztése. Hosszabb távon további kockázatnak számít az éghajlatváltozás is, mivel a levendula érzékeny növény.

Ennek ellenére a közgazdász szerint az ágazat társadalmi jelentősége jelenleg sokkal nagyobb a hosszú távú éghajlati aggodalmakhoz képest, mivel jövedelemszerzési lehetőséget kínál a kevésbé fejlett régiókban.

Forrás: BBC.com