Egy amerikai bíróság bűnösnek találta Anthony Levandowskit, a Google korábbi munkatársát, aki üzleti titkokat és bizalmas információkat lopott a vállalat önvezető autókat fejlesztő részlegéről, majd ezután az Ubernél lett csoportvezető, vélhetően az átadott információk eredményeképpen.

A San Francisco-i bíróság bűnösnek találta Anthony Levandowskit, aki a Google-től lopott üzleti titkokat, amelyeket később átadott az Ubernek. Levandowskit 18 hónapot kapott, miután még márciusban vádalkut kötött.

William Alsup bíró indoklása szerint, ha szemet hunytak volna az esett felett, akkor azzal gyakorlatilag engedélyezték volna, hogy a fejlesztők és a mérnökök a riválisokhoz vigyék át a bizalmas információkat egy jobban fizető állás reményében.

IllusztrációForrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

A 75 éves bíró hozzátette, hogy a mostani volt a legsúlyosabb eset, amellyel karrierje során találkozott. Kiemelte, hogy egy milliárdos üzletágról van szó és ahol ekkora pénzek forognak kockán, ott még a jó emberek is megtévednek, és szerinte ez történt ebben az esetben is.

Levandowski 14 ezer bizalmas dokumentumot mentett le irodai gépéről elbocsátása előtt, ezek az üzleti titkok pedig jelentős szerepet játszhattak abban, hogy az Ubernél egyből vezető beosztást kapott. Levandowski még márciusban jelentett csődöt, mert 179 millió dollárral tartozik a Google-nek az adatok lementése miatt.

A Google az összeget az Ubertől akarja behajtani, ott viszont azzal érvelnek, hogy nem felelősek Levandowski cselekedeteiért, hiszen a bűncselekményt 2016-ban követte el, amikor még nem dolgozott a vállalatnál. Levandowskit később az Uber is elbocsátotta, jelenleg egy önvezető autókkal foglalkozó vállalatot irányít.